Jump to content

Fények a Hősök terén

2015. 10. 27. 16:00

Festményeket látunk a múzeumban, szobrokat a tereken. Zenét hallgatunk a rádióból, filmek mennek a tévében, az irodalom pedig ott van a könyvespolcokon. Ezeken túl is rengeteg ágát ismerjük a művészetnek, és találkozunk alkotásaikkal nap mint nap. A tökfaragók azonban csak ilyenkor, október végén bújnak elő.

A Halloween egy ősi kelta ünnep, ami főként amerikai közvetítéssel került a magyarországi köztudatba. Ugyan nem ünneplik annyian, mint a közvetlenül utána következő Halottak napját, de egyre felkapottabb itthon is, egyre több ember ismeri meg az ünnephez kötődő szokásokat. A hagyomány szerint Halloweenkor a legvékonyabb a válaszfal a holtak és az élők világa között – ezért szükséges rémisztő jelmezekbe bújni, hogy ezzel megzavarva az esetleg visszatérő gonosz szellemeket, mentsük a saját bőrünket. Szintén emiatt alakult ki a töklámpás faragásának szokása is: a jó szellemeknek a tökök fénye mutatja az utat, hogy visszatalálhassanak eredeti helyükre.

Bár nálunk a történetek nem igazán terjedtek el, rengetegen készítenek szorgosan töklámpásokat minden évben. Nem csak magánházak vagy éttermek ablakába kerül ki a lámpás – a Hősök terén évek óta újra és újra megrendezik a Töklámpás Fesztivált. Idén az esemény este hétkor kezdődik – már jó sötét lesz, tökéletesen láthatóvá válnak majd a kifaragott figurák. A program ingyenes és teljes mértékben a résztvevőktől függ: mindenki elhozhatja otthon elkészített töklámpását, és a belőlük rendezett kiállítást lehet végigjárni. Jótékonysági akció is kapcsolódik a programhoz: a Gyermekétkeztetési Alapítvány gyűjt majd konzerveket és tartós élelmiszereket a rászorulók számára.

Ha minden igaz, szép időnk lesz szombat este: miután végeztünk a lámpáskiállítással, akár csokigyűjtő körútra is indulhatunk a szomszédokhoz!

gL

(Forrás: kulturmozaik.hu/Fotó: kiddieuptravel.com)