Jump to content

XIV. Liszt Fesztivál

2015. 10. 23. 11:30

Tizennegyedik éve rendezik meg október végén, Liszt Ferenc huszonkettedikei születésnapja környékén a Liszt Fesztivált a gödöllői királyi kastélyban.

A Grassalkovich-palota az év többi részében is érdekes látnivaló: megnézhetjük a Habsburg-család tagjait ábrázoló festményeket Mária Teréziától egészen Erzsébet királynéig, amelyek a kastély egyik korhűen berendezett folyosójának falát díszítik. Végigjárhatjuk a termeket, a királyi család lakosztályainak sorát. A termek és szobák a kastély életének különböző időszakai szerint lettek berendezve, a tizennyolcadik század elejétől egészen napjainkig idézi fel az építtetők, a királyi család, és annak leszármazottai történetét. A kiállítás a gyerekek számára is tartogat izgalmakat: az interaktív teremnél engem már csak Sissi hajápolási szokásai tudtak jobban lázba hozni kislányként. Azoknak is érdemes idelátogatniuk, akik a hagyományos, csupán nézhető képtáraknak nem a rajongói: a berendezett termek mellett a vitrinfiókok is különleges kincseket és fotókat rejtenek.

Október 24-26-ig az ódon falak közé beköltözik a muzsika is, a XIV. Liszt Fesztivál keretében számos koncertet hallgathatunk végig, többek között a Szent Efrém Férfikar és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. A programsorozaton nem csak Liszt művei hangoznak fel, hanem a korban és stílusban hozzá közel álló nagy zeneszerzőké is. Ezen túl a fesztivál az innováció jegyében néhány új művet és a régebbiek egy-egy újszerű feldolgozását is ígéri az érdeklődőknek. Kapjunk hátizsákot a hétvégén, és hallgassunk Lisztet – de aki lemaradna a koncertekről, a kastélyt annak is látnia kell!

gL

(Forrás: kiralyikastely.hu; kulturmozaik.hu/Fotó: musicianswho.hu)