Jump to content

4. Slam Poetry OB – de mi az a slam?

2015. 10. 20. 14:00

Mai tudásunk szerint már az ókori Föníciában is a maihoz hasonló írást használtak, ám ez a tudás évezredekig a felsőbb rétegek kiváltságának számított. Épp így az olvasás is: ezért lehetett bevett az antik görögök és rómaiak körében a hangos felolvasás gyakorlata. Ugyan a középkorral és a könyvnyomtatás elterjedésével az alfabetizmus is nagyobb teret nyert, bizonyos költői formákban megőrződtek a felolvasásra jellemző vonások: rímek, ritmika, ismétlések. Ahogy a mai technológia révén az információáramlás hangsúlya a képekre látszik áttevődni, az írásosság visszaszorulásával a szóbeliség kultúrája ismét előretörhet. Jó példája ennek a hangsúlyeltolódásnak a nyolcvanas évek közepén megjelent slam poetry műfaja, ami nagyjából tíz éve hazánkban is fejlődésnek indult.

Olyan műfajról van tehát szó, amit élőben érdemes hallgatni, igazi hatása szóban előadva érezhető. Valahol a költészet, a rap és a színjátszás metszetében mozog, és aktuális témákat taglal. Mivel a politikai-közéleti kérdések felvetése is szorosan kapcsolódik a műfaj jellegéhez, igen gyakran láthatunk slammereket – azaz slam poetry-t előadó művészeket – beszélni közösségi megmozdulásokon és tüntetéseken.

A slam poetry nem egy olyan művészet, amit az elefántcsonttoronyból letekintve lehetne művelni, azonban ennek is van olyan tere, ami közvetlenül nem kapcsolódik a közélethez – slam poetry versenyeken vehetnek részt az alkotók: a Slam Poetry OB idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Október 25-én, vasárnap, a Trafó ad otthont a megmérettetésnek, ahol a 170 nevező közül az elődöntők során kiválasztott 25 döntős szövegeit hallgathatjuk majd meg.

gL

(Forrás: kulturmozaik.hu/Fotó: thelala.com)