Jump to content

100 év divatja

2015. 10. 19. 15:00

Retró és vintázs – olyan szavak, amikről öt-tíz évvel ezelőtt elképzelésünk sem lett volna, ma pedig már a divatszakma alapvető fogalmai. De honnan is erednek ezek? Mi mindent hordtak akkor, amikor a mai vintázs darabok még a legfrissebb divat részét képezték?

Időutazásra invitál minket az Allee bevásárlóközpont: október elsejétől harmincegyedikéig megtekinthető a 100 év divatja címmel megrendezett kiállítás, és a hozzá csatlakozó programsorozat.

Aki mostanában az Allee-ba téved, a szokványos kirakati bábuk mellett különös darabokba is belefuthat: a húszas évektől napjainkig a korszakok főbb jellemzői alapján felöltöztettek egy-egy babapárost. Van charleston ruhát viselő nő boával és szipkával, egy öltönyös úriemberrel az oldalán; skótkockás ruhában feszítő hölgyemény igazi oxfordi stílusú férfival; de egy diszkós, trapéznadrágos – afrofrizurás párosítást is találunk. A bábuk körüli díszleteket sem szabad figyelmen kívül hagyni: nyomon követhetjük a rádió egyes fejlődési stádiumait, sőt, egy-egy korhű háztartási gép is feltűnik. A háttereken korabeli fényképeket láthatunk, valamint további, a stílusra jellemző ruhadarabokat: a micisapkától kezdve a magasra sliccelt szoknyáig sok minden előkerül. A hangulatot megadó paravánok hátulján pedig rengeteg érdekességet tudhatunk meg az adott korszak divatjáról, és arról, mit gondoltak akkoriban a csinos viseletről.

Ha pedig szeretnél jobban belemerülni a divat világába, a 100 év divat nyereményjátékával arra is lehetőséged nyílik, hogy eljuss Párizsba, az elegancia fővárosába.

gL

(Forrás: kulturmozaik.hu/Fotó: styleswardrobe.com)