Jump to content

Létezik szép-recept-irodalom?

2015. 10. 15. 12:50

A férfiak szívéhez a hasukon keresztül vezet az út, így tartja a mondás – azt hiszem, nem árulok el azzal nagy titkot, hogy a nők is könnyen megfoghatók egy-egy finomsággal. Ez hatványozottan igaz akkor, ha az ételt megbolondítjuk egy csipetnyi kultúrával: irodalommal, filmmel, zenével. Szerintem a Konyha-nyelv fesztivál kitalálói mindenkit el akartak csábítani ezzel az ötletükkel.

Ma délután öttől egészen vasárnap estig élvezhetjük az ízek és az irodalom kettősét, ha ellátogatunk a Petőfi Irodalmi Múzeumba, vagy a külső helyszínek egyikére – ilyen lesz többek között a Hadik, a Könyvbár & Restaurant, és a Toldi mozi: csupa olyan hely, amit a program nélkül is feltétlenül érdemes ismerni. A PIM nyolcadik éve szervezi meg a Budapest Transzfer fesztivált, ami azt célozza, hogy az irodalom és egy másik művészet vagy tudományterület kapcsolódási pontjait vizsgálja meg – idén az irodalom gasztronómiai kötődései kerülnek górcső alá.

A programokat végigolvasva rádöbbentem, hogy nem is sejtettem, mennyi szépíró foglalkozik a szakácsmesterséggel is: a receptárverésen Bodor Ádám, Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos vagy Spiró György tollából származó receptekre licitálhatunk, meghallgathatjuk Lackfi János Paradicsomleves betűtésztával című verseskötetének megzenésített darabjait, vagy Rubin Eszter családi emlékeit, a nagymama titkos receptjeivel fűszerezve. A magyar gasztronómiai hagyomány mellett külföldi érdekességekkel is megismerkedhetünk, az autentikus kínai konyhától a lengyel és cseh szakácsművészetig számos kultúra képviselőit köszönthetjük – és kóstolhatjuk alkotásaikat. A gasztroszájensz című előadáson pedig az ételek társadalmi – vallási – kulturális beágyazottságával is megismerkedhetünk.

Reggeli, ebéd, vagy vacsora – esetleg brunch, a későn kelők kedvence –; filmvetítés, kóstolás, felolvasóest, ételosztás: a Konyha-nyelven mindenre lesz alkalmunk. És hogy a címre is válaszoljak, igen, létezik szép-recept-irodalom – de erről is többet megtudhatunk a fesztiválon.

gL

(Forrás: transzferfeszt.blog.hu; kulturmozaik.hu/Fotó: lokal.hu)