Jump to content

A hetvenötödik gyertya

2015. 10. 14. 09:00

Sokat hallgatjuk a szüleinktől, hogy „bezzeg az én időmben…”? Mi is kíváncsiak vagyunk, milyen lehetett a hatvanas években fiatalnak lenni? A Muzikum Klub & Bisztró egy könnyed hétvégi időutazásra invitál minket John Lennon 75. születésnapja alkalmából.

Tizenhetedikén, szombaton délután ötkor filmvetítéssel veszi kezdetét a program, majd fél héttől az újra kiadásra került Fejek forradalma című könyv bemutatója következik. Ian MacDonald könyvét az az elgondolás alapozza meg, hogy a mai értelemben vett popzene „feltalálói” a liverpooli fiúk voltak. Bemutatja a hatvanas évek trendjei és a Beatles kölcsönös egymásra hatását, a zenekar egyénenkénti és közös fejlődését, és kijelöli a banda nyomvonalából elinduló zenei irányzatokat – az elgépiesedett műfajokon kívül minden ma létező popzenei vonulatot a Beatles művészetében gyökereztet. A könyv kapcsán hallgatható beszélgetés résztvevői igen különböző személyek – van köztük blogger, könyvkiadó, zenész, író –, a közös bennük csupán az, hogy mindannyian a téma szakértőinek mondhatják magukat.

A könyvbemutató és a beszélgetés után a The Bits Beatles emlékzenekar akusztikus koncertje hangzik majd fel. Az együttes alig két és fél éves, de már olyan színpadokat hódított meg, mint a liverpooli Cavern Club, vagy a dodrechti Big Rivers fesztivál. A Beatles dalokat igyekszenek az eredetihez minél közelebbi hangszerelésben előadni – náluk is feltűnik például a híres tizenkét húros gitár a Hard Day’s Night című dalban. Ugyan a zenekar általában a Beatles teljes repertoárjából vegyesen válogat, a szombat estét ők is John Lennonnak szentelik: Lennon saját számai mellett a kifejezetten hozzá köthető Beatles-zenék csendülnek majd fel.

John Lennon a héten töltené be a hetvenötöt – ez megér egy kultúrestét!

gL

(Forrás: thebits.hu; kulturmoziak.hu/Fotó: szatmar.ro)