Jump to content

London folyói – Varázszsaruk akcióban

2015. 09. 30. 21:45

Itt a rendőrség! Le van tartóztatva! Tegye fel a kezét, ha nem akarja, hogy lyukat robbantsunk magába egy tűzgolyóval!

Ez a megszólalás ugyan egyszer se hangzik Ben Aaronovitch regényében, a London folyóiban, pedig mennyire menő lenne. A Harry Potter sikere óta ugyanis egyre-másra jelennek meg a varázslós könyvek, nem csak gyerekeknek. Elég ha Lev Grossman Varázslók c. könyvére gondolunk, vagy a Dresden-akták könyv- és filmsorozatára. Ezekből is látszik, hogy van igény a varázslatra a hétköznapokban.
Ben Aaronovitch pedig ezt az igényt használja ki maximálisan. Az általa megírt London ugyanis azonos azzal, amelynek aszfaltját és macskaköveit nap mint nap tapodhatjuk, csak éppen a felszín a természetfölötti erőknek is van helyük és feladatuk. Mert London folyója, a Temze, nem csak egy folyó, hanem egy istenség. Sőt, jobban mondva két istenség, Temze apa és Temze anya. Akik sajnos nem igazán vannak jóban egymással. Fiaik és lányaik pedig mindazok a folyók, amelyek London területén erednek, és előbb-utóbb a főfolyamba torkollnak. És vannak itt még kísértetek és más mondabeli lények. És Peter Grant közrendőr, aki majdnem a rendőrség ügyfeldolgozó egységénél köt ki, de egy szerencsés véletlennek köszönhetően egy gyilkosság tanújaként kihallgat egy több száz éve halott bajkeverőt. Ennek köszönhetően pedig megismerkedik Nightingale felügyelővel, Anglia utolsó varázslójával, aki maga mellé veszi tanoncnak, mert hát a szóban forgó gyilkosság erősen mágikus jelleggel rendelkezik. És itt jön Aaronovitch két zseniális húzása: 1. A rendőrségen belül többen is tudnak Nightingale felügyelőről és a mágiáról, de érthető okokból elhallgatják ezt. 2. Varázslóvá válni nem egy hétvégi továbbképzés. Grant közrendőrnek ógörögül kell tanulnia, latinul, perzsául, ráadásul folyton-folyvást gyakorolnia kell a helyes mozdulatokat és gondolatokat. Mert ha nem vigyáz eléggé, a mágia elszabadul, és ilyenkor rendszerint felrobban valami. Vagy megolvad, vagy elég… vagy ezek mindegyike egyszerre.
Peter Grant pedig a regény során három fő célt tűz ki maga elé: varázslóvá válik, felgöngyölíti a bűnügyet és összejön a kolléganőjével, Lesleyvel. És hogy ebből mennyi sikerül neki? Ezt csak az tudhatja meg, aki elolvassa.
Aki pedig elolvassa és tetszik neki, az örülhet, mert a sorozat második kötete, a Soho felett a hold is megjelent már magyarul

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: gabo.hu)