Jump to content

Finomítatlan fantázia-túladagolás

2015. 09. 28. 16:15

Találós kérdés: Csipkerózsika, Hófehérke, Sherlock Holmes, Szent Kolumba, Árnyék és a nemtudomhányadik Doktor. Mi a közös bennük?

A válasz pedig már-már szemtelenül egyszerű és – utólag – magától értetődő: Természetesen az, hogy mind szerepelnek Neil Gaiman legújabb novelláskötetében, amely a cseppet sem álszerény Felkavaró tartalom címet viseli, alcímként pedig „A nyugalom megzavarására alkalmas történetek” került a borítóra. Hiszen Neil Gaiman mesemondó, az új és az új szemszögből elmesélt régi történetek előadása az ő specialitása. Ebben a gyűjteményben pedig mindenki megtalálhatja a neki tetsző tartalmat, vágyjon akár némileg nyugtalanító elgondolkodásra, kifejezett borzongásra vagy amolyan sajátos megnyugvásra. Mert van olyan történet is, amely után fura módon úgy érezzük, minden rendben van a világgal, de legalábbis a belső igazságérzetünk ezt sugallja. Máskor kifejezetten hálásak vagyunk, hogy a világ nem úgy működik, ahogy a történet sugallja. És megint máskor elkezdünk kételkedni, hogy vajon valóban jól gondoljuk-e.
És ebben rejlik Neil Gaiman erőssége. Kirángat a komfortzónákból, ad egy viharlámpást és egy doboz gyufát, majd figyelmeztet, hogy ne hagyjuk, hogy a beidegződéseink tévútra vezessenek minket. Talán a mesék boszorkánya nem is olyan rosszindulatú, mint amilyennek mindig lefestik, és talán a csúnya gonosz farkas sem olyan csúnya és gonosz. A szellemek éppúgy akarhatnak segíteni, mint ártani. A jól ismert Sherlock Holmes pedig talán nem teljesen önzetlen és ártalmatlan okokból kifolyólag kezdett el méhészkedni. A sort folytathatnám, hiszen a könyv számos forrásból építkezik, a szentek legendáinak átiratai békésen megférnek a popkulturális utalások mellett, az Amerikai istenekből megismert és megszeretett Árnyék pedig túltette magát azon, ami a Törékeny holmik egyik utolsó novellájában történt vele, és gyalogtúrára indult Angliában, és bár most sem keresi a bajt, az ismét megtalálja.
Láthatjuk tehát, hogy az összhatás eléggé vegyes. Nyilván nem fog minden novella és vers minden olvasónak tetszeni, de legalább egyet mindenki fog találni, ami elgondolkoztatja és ötleteket ad neki saját történetekhez. Ennél több pedig nem kell

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: agavekonyvek.hu)