Jump to content

Kutatók éjszakája - Algát "készíthetnek" az érdeklődők Veszprémben

2015. 09. 22. 09:35

Algát tenyészthetnek és a legújabb robotokat is megismerhetik az érdeklődők a veszprémi Pannon Egyetemen és annak keszthelyi karán szervezett kutatók éjszakáján, pénteken - tájékoztatta az MTI-t a Pannon Egyetem rektora.

Gelencsér András elmondta, hogy interaktív előadások, nyitott laboratóriumok és játékok segítségével ismerkedhetnek meg a résztvevők a tudomány világával a kutatók munkáját népszerűsítő rendezvényen.

A Mérnöki Karon az érdeklődők helyszínelhetnek elektronmikroszkóppal, harisnyát gyárthatnak, megtudhatják, hogy mitől lesz "okos" egy autó, szilikonlabdát készíthetnek, valamint az algatenyésztés titkát is megismerhetik az erre a célra kialakított laboratóriumban - fejtette ki.

Az algatenyésztés és az algákkal végzett kísérletek alapján kimutatható, hogy az éghajlatváltozás következtében mely algafajok elszaporodására vagy eltűnésére számíthatunk, mely fajok kerülnek majd előnybe a másikakkal szemben azáltal, hogy a magasabb hőmérsékletet és sótartalmat kedvelik, vagy tolerálják - jegyezte meg az egyetem rektora.

Hozzátette: a Gazdaságtudományi Karon vállalatvezetési szimulációs játékhoz lehet csatlakozni, melyet középiskolásoknak szerveznek, a legjobban teljesítő csapat osztályfotózáson vehet részt.

A Georgikon Kar programja bepillantást enged a Keszthelyen és környékén a kar közreműködésével folyó tudományos kutatásokba, Mándó Zsuzsanna, a Hévízi Gyógyfürdőkórház orvosigazgatója pedig a Hévízi-tó gyógyító hatásáról tart előadást - mondta Gelencsér András.

A Műszaki Informatikai Kar megnyitja laboratóriumait a látogatók előtt, akik többek között ipari- és mobilrobotokkal ismerkedhetnek és bepillantást nyerhetnek az agyi bioelektromos képalkotó laboratóriumban folyó kutatásba is, melytől azt várják, hogy segíti az agyi folyamatok gyorsabb feltérképezését és hozzájárul a stroke-os betegek hatékonyabb rehabilitációjához. A veszprémi egyetem rektora elmondta azt is, hogy a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar programjaként a hidegháborút járja körül angol nyelvű előadásában az Angol-Amerikai Intézet oktatója, Czeglédi Sándor.

A rendezvény minden programja ingyenesen látogatható - fűzte hozzá.

(Forrás:kulturmozaik.hu/mti/Fotó:szie.hu)