Jump to content

Ars Sacra fesztivál

2015. 09. 22. 10:43

A hét végén indult az idei Ars Sacra fesztivál, és a pénteki megnyitók után szombaton a nyitott templomok napjával kezdődött a programsorozat. Azonban aki eddig lemaradt volna róla, annak sem kell elkeserednie: a fesztivál egészen huszonhetedikéig, azaz vasárnapig tart, és rengeteg érdekességgel várja a látogatókat.

Olyan kiállítások nyílnak meg erre a hétre, mint Henn László András LELET című képzőművészeti tárlata, vagy a Bánsághi család Édentől Édenig című bemutatója – ez utóbbi különösen érdekes, hiszen egy család több generációjának, női és férfi tagjainak alkotásait is felöleli; a négy kiállító művész stílusa merőben elüt egymástól, mégis fellelhető bennük valami közös, talán épp az Édenről alkotott elképzelésük.

Azoknak, akik nem csak nézni, de hallani is szeretnének valamit a fesztiválon, szintén rengeteg lehetőség közül válogathatnak: a klasszikus zene rajongói számára szinte minden hangszeres és vokális műfajban rendeznek koncertet. A teljesség igénye nélkül néhány példa: csütörtökön a Jávor Szerb Ortodox Férfikórus hangversenye, pénteken Juhász Balázs marimbakoncertje, valamint a péntek éjszakai orgonabemutató. A könnyebb műfajok kedvelőinek sem kell csalódniuk: szerdán a Karosi Júlia Quartet ad dzsesszkoncertet a Barabás Villában, pénteken pedig a Lumen Christi Gospel Kórust hallgathatjuk meg az újpalotai templomban.

A kiállításokon és koncerteken kívül több különleges program is várható: Kéri Kitty és Oberfrank Pál közös irodalmi estet tartanak az Óbudai Társaskörben, az előadás után pedig arra is lehetőség nyílik, hogy a nézők a színészekkel beszélgessenek a látottak kapcsán. Aki pedig mindezek helyett a szabad levegőn töltené a délutánját, csatlakozhat a Budai Várban vezetett séták egyikéhez, amelyeken a vár mindennap látott helyeiről tudhatunk meg újdonságokat, és olyan helyekre is eljuthatunk, amik magunktól eszünkbe se jutnának – például megnézhetjük, mi lapul a Hilton Szálló alatt.

(Forrás:kulturmozaik.hu;karosijulia.huj;jazzma.hu)