Jump to content

Heimlich&Co. - Kém óver! (II. rész)

2015. 09. 15. 14:20

Stirlitz berúgta az ajtót, majd lábujjhegyen Müller háta mögé lopakodott...

Az előző részben ismertettük a Heimlich&Co. világát, most következzenek a szabályok.
Ahogy a képen is látható, a tábla szélén körben egy pontjelző sáv húzódik, a belső részen viszont 12 ház látható, 1-10-ig beszámozva, illetve egy romos kúria és egy templom. Minden játékos a templomban kezd, vágyaink netovábbját, a széfet pedig a 7-es épületben kell elhelyezni. A figurák pontjelzői pedig a külső körbe, a kezdő mezőre kerülnek.
A figurák mozgatása a legősibb „dobja a kockával, lépj annyit” elv szerint működik, két kis csavarral. A dobott érték minden pontja egy lépésnek felel meg, de nem kötelező mindet egy figurával lelépnünk. Ha dobtunk egy ötöst, léphetünk öt figurával egyet. Vagy egy figurával kettőt, egy másikkal pedig hármat. Vagy ahogy tetszik. A másik pedig, hogy egyes dobás esetén mi dönthetjük el, hogy 1-3 között hány lépést akarunk tenni. Kell is a titkosság, hiszen ha mindig csak egy figurával lépünk, akkor a többiek gyanút foghatnak. Hacsak nem épp ez a célunk…
A dobással-lépegetéssel töltött körök addig tartanak, amíg egy vagy több figura oda nem ér a széfhez. Ebben az esetben pontozás következik. Minden figura annyi pontot kap, amennyi annak a háznak a száma, amin épp áll. A templom 0 pontot ér, a romos ház pedig -3 pontot. Miután minden figura pontjelzőjét módosítottuk az új helyzetnek megfelelően, a játékos, aki a széfre lépett áthelyezi a széfet egy másik házba. És folytatódik a kör, csak most azt a házat kell valakinek megszállnia, miközben mások előnyösebb vagy legalábbis kevéssé hátrányos helyen tartózkodnak.
A játék akkor ér véget, ha valamelyik pontjelző körbeér a külső körön. Amelyik játékosé ez a szín, ő nyert. Lehetne tanácsokat adni, hogy ki hogyan ravaszkodjon, de ez jellemzően egy olyan játék, ahol a legjobb, ha mindenki maga jön rá a jó taktikázásra.
Mint azt az ismertető elején említettem, a játék eredetileg 1986-os, de azért kapható boltokban, ugyanis az Amigo 2012-ben újra kiadta. Magyarországon jelenleg 7000-7500 forintért kapható. Ebben az új kiadásban van egy Top Secret kártyapakli is, vonatkozó játékmóddal, de a mi példányunk a hagyományos régi, így erről nem igazán tudunk mit mondani. A játékról még annyit, hogy gyors, pörgős és egyszerű, így már a fiatalabb korosztály számára is élvezetes lehet. De bátran ajánljuk mindenkinek!

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: ebay.com)