Jump to content

Heimlich&Co. - Kém óver! (I. rész)

2015. 09. 15. 14:15

Titkok! Gyanú! Bizalmatlanság! Valamint 5-7 csetlő-botló kém, egy csön-csön gyűrűt játszó páncélszekrény és egy igen hosszú éjszaka.

A fenti bemutató lehetne akár egy Terry Pratchett regény hátsó borítója, vagy Rejtő Jenő egy művének szinopszisa, de mindkét feltételezés téves lenne. A bemutató ugyanis nem más, mint az 1986-ban az Év Játékának választott Heimlich&Co. társasjáték dióhéjban. A játékot eredetileg a Ravensburger adta ki, és nem is tudom, kies hazánkba eljutott-e végül. Mi ugyanott találtuk, ahol a Mississippi Queent, vagyis a miskolci lomolós piac egy elrejtett zugában. Gyorsan ellenőriztük, hogy megvan-e minden, majd nagyon gyorsan elhoztuk, mielőtt az árából lángost vagy gumicukrot vettünk volna. Otthon szembesültünk csak azzal az aprósággal, hogy valahonnan szereznünk kell egy játékszabályt, de az internet korában ez már nem olyan nagy probléma, mint korábban. Miután ezt az akadályt is áthágtuk, kipróbáltuk a játékot, és igen jól szórakoztunk.
A Heimlich&Co. ugyanis a kémtörténetek és titkos hadműveletek világába repít el. No, nem James Bond csillogó, kütyükben gazdag, elegáns és jól fésült miliőjébe, sokkal inkább a valóságos hidegháború közegébe. Kémeink ugyanis osonnak, betörnek, kitörnek és igyekeznek egy lépéssel a többiek előtt járni. Vagy mögöttük. Vagy közöttük.
A játék során ugyanis mindannyian kémeket alakítunk, de hogy melyik ország színeiben fondorkodunk, azt a legnagyobb titokban kell tartanunk. A játékot 2-7 fő játszhatja, de mindig legalább öt figurát a pályára kell helyezni. Ha már hárman vagyunk, akkor hatot, minden további esetben pedig hetet. Ebből következik, hogy ha nem vagyunk elegen, egy figura mögött nem lesz játékos, hanem amolyan szabadúszóként fog „tevékenykedni”. Jó, jó, kérdezhetnék, de miért kellenek olyan figurák, akik mögött nincs ember? Természetesen azért, hogy fenntartsuk a feszültséget. A játék lényege ugyanis a titkosság. Ha azonnal tudható, ki kicsoda, akkor oda az élvezet fele. Nem is beszélve arról, hogy a kémek világában a lelepleződés számtalan kellemetlen következménnyel szokott járni. Ebben a játékban mindenkinek ravaszkodnia, hazudnia és trükköznie kell. Mint egy kémnek.
(folyt. köv.)

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: ebay.com)