Jump to content

Mississippi Queen – Teljes gőzzel előre! (II. rész)

2015. 09. 08. 10:20

Az előző részben megismerkedhettünk a szeszélyesen kanyargó Mississippivel, a szigetein lakó leendő utasokkal és a verseny céljával. Most következzenek a játék királyságfaktorának forrásai: a gőzhajók és mozgatásuk!

Végül pedig következzen a játék sava-borsa: a gőzhajó. Járművünknek ugyanis van két valóban forgatható lapátkereke, az egyik fekete, a másik vörös. És mindkettőn egytől hatig számok sorakoznak. A fekete a hajó szénkészletét jelöli, amely a maximális hatról indul és egyre csak fogy, a piros pedig a hajó sebességét mutatja, amely egyről indul, és akár hatig is felkúszhat. Csak legyen elég szabad vízfelület a környéken…
A hajó mozgatása egyszerű. A körében minden játékos ingyen növelhet vagy csökkenthet egyet a sebességén, minden további növelés vagy csökkenés egy adag szénbe kerül. Illetve 60 fokot fordulhat, mielőtt elindulna, minden további fordulat egy adag szénbe kerül. A mozgás egyszerű: annyi mezőt léphetünk, amennyi a sebességünk. És ha menet közben fordulni szeretnénk? Könnyen kitalálható, az is szénbe kerül. De mi történik akkor, ha lassítani szeretnénk menet közben, esetleg fordulni is, és nincs már szenünk? Akkor számunkra bizony véget ér a játék, és menthetetlenül utolsók leszünk. Ráadásul egy remek és drága gőzhajócsodát is ripityára törtünk… szégyellhetjük magunkat, miközben a többiek együttérzően kiröhögnek.
Ha viszont bejönnek a számításaink, mi vagyunk az élet gőzhajtású császárai, mert mennyire menő már egy ilyen járgánnyal farolva kanyarodni!
További ízt ad a játékhoz az a tény, hogy a játékosok nem előre meghatározott és kőbe vésett sorrendben követik egymást. Mindig az kezd, aki a folyó folyásiránya szerint épp legelöl van, ha pedig két játékos esetében ez szabad szemmel nem eldönthető, akkor se kell kétségbe esni, van egy „vonalzónk”, amivel felmérhetjük, ki is áll az élen. És ha még így is egyenlőség van, akkor a sebesség, illetve a szénkészlet nagysága dönt.

Sajnos azonban a játék beszerzése némileg problémás. Itthon nem nagyon adták még ki, de antikvár példányai lehetnek, illetve a német nyelvű oldalakon érdemes böngésznie annak, aki mindenáron gőzhajózni akar. De lehet szerencsénk, hiszen a Heimlich&Co. (ismertetése később) társasjátékot is kiadták az elmúlt években, hátha ezzel is szerencsénk lesz.

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: kulturmozaik.hu)