Jump to content

Sietnie kell, ha látni akarja Rippl-Rónai kiállítását az MNG-ben

2015. 05. 13. 09:18

Tematikus vezetésekkel zár a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Rippl-Rónai és Maillol - Egy művészbarátság története című, május 17-ig látogatható kiállítása. A nagyszabású tárlat több mint 200 művön keresztül mutatja be a magyar festészetet megújító Rippl-Rónai József és az európai szobrászat számára új utat kijelölő Aristide Maillol barátságának történetét.

A december 17-én nyílt kiállítás megidézi az 1890-es évek Párizsát, a modern művészet születésének időszakát: Rippl-Rónai József és Aristide Maillol művein kívül a Nabik köréhez tartozó festő barátok (Pierre Bonnard, James Pitcairn-Knowles, Édouard Vuillard) művészete és a párizsi környezet is felvillan néhány művön keresztül - közölte az MTI-vel kedden a Nemzeti Galéria.

A tárlaton látható Rippl-Rónai egyik főműve, az 1899-ben Maillolról festett portréja. A párizsi Musée d'Orsay gyűjteményéből érkező alkotással utoljára csaknem nyolcvan éve, 1936-ban találkozhatott a budapesti közönség.

Aristide Maillol festményei, grafikái, szőnyege és kisméretű szobrai - összesen mintegy harmincöt mű - a párizsi Fondation Dina Vierny-Musée Maillol támogatásának köszönhetően érkeztek a tárlatra, amely Maillolnak és más Nabi művészeknek a Szépművészeti Múzeumban őrzött rajzait, grafikáit is bemutatja.

Az MNG C épületében látható kiállítás utolsó hetében - keddtől péntekig - az érdeklődők tematikus tárlatvezetéseken keresztül kerülhetnek közelebb Rippl-Rónai József és Aristide Maillol világához.

(Forrás:kulturmozaik.hu;mti/Fotó:cultura.hu)