Jump to content

Uránia Filmnapok – központban a migráció

2015. 01. 20. 17:08

A migráció jelenségét és annak mozgóképi vetületeit állítja középpontba az Uránia Nemzeti Filmszínház éves „filmszemléje”, az Uránia Filmnapok. Több mint hatvan játék- és dokumentumfilmmel, zenei programokkal és pódiumbeszélgetésekkel várja a közönséget január 22. és 25. között.

A négynapos rendezvény a történeti és a kortárs filmkincs újabb és újabb metszeteinek bemutatását tűzte ki céljául. A program idén egyetlen társadalmi jelenségre, a migrációra – úgy, mint a belső migráció, az elvándorlás, a bevándorlás, a menekültek és a kultúrák egymás mellett élésének ügyére – koncentrál, elsősorban az elmúlt 25 év alkotásainak tükrében.

A filmtörténeti klasszikusokkal kiegészülő filmválogatásban, amelyben a 20. század nagy népvándorlásai mellett megjelennek a kortárs migrációs jelenségek is, a magyar alkotásokon túl néhány külföldi film is helyet kap. A vetítéseken számos esetben az alkotók is jelen lesznek.

A rendezvény január 22-én, a magyar kultúra napján Fekete Ibolya a vasfüggöny leomlására emlékező, Bolse Vita című filmjével nyílik meg, amelyet egy osztrák filmkülönlegesség, az európai uniós csatlakozás pillanatait megidéző, Across the Border című alkotás követ. Az est alkalmával harmadikként Radványi Géza Circus Maximusát is megtekintheti a közönség.

A pódiumbeszélgetéseken a migráció és a kultúraköziség jelenségéről, a magyar film Amerika-képéről, valamint a jelenkori bevándorlás dokumentumfilmes feldolgozásáról lesz szó. Éjszakai vetítés keretén belül tűzik műsorra a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Viharsarok című alkotásokat is.

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg, minden vetítés jelképes árú, 50 forintos regisztrációs jegy megváltása ellenében látogatható. A részletes program megtekinthető az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: kapcsoldbe.hu, forrás: MTI)