Jump to content

Különleges japán produkció a Trafóban

2015. 01. 19. 14:28

A vizualitás és a tánc határait elsöprő szólóprodukciókkal érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Házába Hiroaki Umeda, Japán egyik legizgalmasabb experimentális művésze, akinek Accumulated Layout és Holistic Strata című táncelőadásait január 30-án és 31-én láthatják az érdeklődők.

Erő, világosság, sebesség és váratlan fénytörések bonyolult design-ja a 2007-ben bemutatott Accumulated Layout című előadás – olvasható a Trafó által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az ismertető szerint a produkcióban összemosódnak a táncmozdulatok a fényrajzzal, kitörölhetetlen képeket felhalmozva a nézőkben. Az Accumulated Layout már több fesztiválon is bemutatkozott.

Umeda 2010 óta dolgozik installációsorozatokon, amelyek az optikai illúzióra és a fizikai élményre koncentrálnak. Ennek a sorozatnak a része a Holistic Strata is, amelyet 2011-ben mutattak be Franciaországban. A mára kultikussá vált darab egyszerre hat minden érzékszervre.

Umeda fotográfiát tanult a japán Nihon Egyetemen, majd viszonylag későn kezdett el táncolni. Számos műhelygyakorlaton és kurzuson részt vett, ám ezeket nem találta elég gyümölcsözőnek, így végül DVD-ről sajátított el hiphop-mozdulatokat. Huszonhárom évesen alapította meg S20 nevű társulatát, amelyben már saját darabokat készített.

Munkái nagy sikerrel szerepeltek rangos francia, kanadai és brazil táncfesztiválokon is. A társulat a kezdetektől fogva a vizuális és az érzéki tapasztalatok határait kutatja, különleges produkciókat létrehozva. A vizuális és fizikai érzékelés összekötéséért Umeda 2010-ben díjat nyert a Prix Ars Electronica médiaművészeti versenyen.

A japán művész estjét a Trafó smART! sorozatának idei első produkciójaként nézhetik meg az érdeklődők január 30-án és 31-én. A sorozatban olyan előadások kerülnek terítékre, amelyek analóg trükk-rendszereikkel vagy forradalmi technikai újításaikkal nyitnak új utakat az előadóművészetek területén.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: magyarhirlap.hu, forrás: MTI)