Jump to content

Elhunyt Gera Zoltán, a Nemzet Színésze

2014. 11. 08. 19:25

Meghalt Gera Zoltán Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. November 7-én, életének 92. évében érte a halál. Gera Zoltánt április 22-én választották maguk közé a Nemzet Színészei, a cím átadására május 8-án került sor a Nemzeti Színház színpadán. A művészre november 8-án este a Nemzeti Színházban Gorkij: Éjjeli menedékhelyének premierje előtt egy perces néma csenddel emlékeznek.

Gera Zoltán 1923. augusztus 19-én született Szegeden, édesapja színész, édesanyja porcelángyári munkásnő volt. Fényképészinasnak tanult, de már tizenhat évesen a színészi pályára lépett. Apja mellett Páger Antalt és Bilicsi Tivadart tekintette példaképének. Háromszori próbálkozás után vették fel a Színművészeti Főiskolára, ahol 1950-ben végzett. Pályafutása során kiváló karakterszínészként a legtöbbször epizódszerepeket alakított, mindig úgy összpontosítva feladatára, mintha főszerepet játszana.

A színházi szerepek mellett az 1950-es évek közepétől több mint száz játék- és tévéfilmben tűnt fel. Olyan népszerű és méltán híressé vált filmekben játszott, mint a Bakaruhában (1957), a Külvárosi legenda (1957), a Fűre lépni szabad (1960), a Két félidő a pokolban (1961), vagy A napfény íze (1999) és olyan „legendás” tévésorozatokban, mint a A Tenkes kapitánya (1963), a Bors (1968), vagy a Kisváros (1994).

Gera Zoltán 1985-ben lett Érdemes Művész, 1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. 2002-ben a 33. Magyar Filmszemlén Életmű-díjjal ismerték el munkásságát, 2004-ben elnyerte a kiváló művész címet. 2012-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal, 2013 márciusában pedig Kossuth-díjjal tüntették ki. A Nemzet Színésze díjat 2014. május 8-án vehette át.

Gera Zoltán így búcsúzott a színpadtól: „Egy tüdőgyulladás miatt több mint két hónapot töltöttem kórházban és nagyon elesett voltam, amikor kikerültem. Jóllehet meggyógyultam, mégis úgy éreztem, önvizsgálatot kell tartanom, és mivel úgy éreztem, megeshet, hogy szövegzavarba kerülök, esetleg elveszíthetem az egyensúlyomat a színpadon, inkább úgy határoztam, abbahagyom.”

A Nemzet színésze-díjról ezt mondta korábban: „Elsőre még csak meglepődni sem tudtam: alig fogtam fel. Elég sokat alszom és éppen a délutáni álmomból ébresztett fel a gratulációjával Vidnyánszky Attila telefonja. Meghallgattam, megköszöntem és visszafeküdtem aludni. Kicsit nehézkes már a gondolkodásom. Elaludni persze nem tudtam, szép lassan forogni kezdett az agyam. Az első, már egészséges gondolatom az volt, hogy ezt meg kell köszönnöm a nemzet színészeinek. A szeretetükkel és a bizalmukkal tüntettek ki, nagyon hálás vagyok érte.”

(fotó: fidelio.hu, forrás: szinhaz.hu)