Jump to content

Őze Lajos: „Jolly Joker vagyok”

2014. 10. 21. 14:44

Őze Lajos pályája, élete tele volt töréssel, újraindulással, mámorba meneküléssel, ebben a korán diagnosztizált súlyos kór, a fájdalmak és a halál közelségének tudata döntő tényező volt. A ’60-as évektől depresszió gyötörte, színpadon és magánéletében gyakran hozta zavarba környezetét kiszámíthatatlan viselkedésével. Befelé forduló volt, csak szerepeiben tárulkozott föl.

Az önemésztő művész 49 éves korában, tizenöt évig húzódó betegség után, 1984. október 21-én távozott az élők sorából. A Jászai Mari-díjat 1970-ben, a kiváló művész címet 1984-ben, a Kossuth-díjat csak jóval halála után, 1990-ben kapta meg a 20. század egyik legnagyobb magyar színésze.

Őze Lajos magáról: „Sokszor írták rólam, hogy a végleteket keresem. Ezt természetesnek tartom. Egész egyéni életemet, környezetemet is a végletek jellemezték. Íme, egy családi példa: apám úgy tudott jó estét köszönni, hogy a lélegzetünk is elállt tőle. Ó, ha ezt tudnám játszani egyszer! A köszönését, a tekintetét, az indulatait. Ahogy megállt, és vártunk – mi lesz tovább? Majd kiderült, hogy semmi, csak egy kis bosszúság érte. Ha vígjátékot játszom, mindig eszembe jut ez a dermesztő pillanat.”

„Soha nem kértem és soha nem adtam vissza szerepet. Amit rám osztanak, azt megpróbálom megoldani. Én ilyen Jolly Joker vagyok. Ne kerüljön a színház olyan bajba, hogy én játsszam el Melindát. De ha olyan bajba kerül, akkor megpróbálkozom azzal is.”

Őze Lajosról a pályatársak szavaival:

Berek Kati: „Tündökletes humorú ember volt, de mindig érződött rajta, hogy a vidámsága keserűséget takar. Akárcsak a nagy bohócok, akiken mindig nevet a néző, de közben érzi: csak egy hajszál választja el a sírástól.”

Bessenyei Ferenc: „Akkor is a testébe költözött romboló erőkkel foglalkozott legbelül, amikor látszólag nem hederített rájuk. Kétféle harcmodorral küzdött fölváltva ellenük. Hol megpróbálta pozitív cél szolgálatába állítani a halálfélelem fölszabadította óriási energiákat (de ez nem ment szorongásoldó narkotikum nélkül), hol megkísérelte követni az orvosi javallatokat (de az alacsony fordulatszámon vánszorgó, józan élet bénító időfecsérlésnek tűnt számára). Maradt a felfokozott teljesítményhajsza, az önpusztító maximalizmus, a tudatos önkizsákmányolás – a tökéletes produkció érdekében.”

Cserhalmi György: „A színészet, szerintem, az ember génjeibe van kódolva – és Lajos túlkódolt színész volt. Őrületes színész! Nagyon nehéz volt labdába rúgni mellette. Az ilyen emberekre mondják, hogy elszívják mások elől a levegőt. Pedig nem akarják.”

Pápai Erzsi: „Úgy ült vagy állt és nézett bennünket komótosan, mint aki egy másik planétán jár gondolatban – aztán megszólalt és fején találta a szöveg. Sose mertük őt kérdezni, mert tudtuk, olyan csavaros agya van, hogy a végén mi maradunk szégyenben.”

(fotó: skoffelza.postr.hu, forrás: szinhaz.hu)