Jump to content

Koncsalovszkij nem akarja, hogy a filmjét Oscar-díjra jelöljék

2014. 09. 29. 13:16

Andrej Koncsalovszkij orosz filmrendező arra kérte az Oscar-díjjelöléssel foglalkozó orosz nemzeti bizottság elnökét, hogy ne vegyék számításba a velencei filmfesztiválon díjnyertes filmjét, amikor kiválasztják a legjobb külföldi alkotásnak járó díjra jelölt mozit – írta a gazeta.ru orosz internetes újság vasárnap, miután napvilágra került a rendező nyílt levele.

Szeptember elején Koncsalovszkij a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat vehette át Velencében A postás fehér éjszakái című filmdrámájáért. A neves orosz filmrendező, – a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló Nyikita Mihalkov orosz színész-rendező bátyja – személyes és „társadalmi okokra” hivatkozott Vlagyimir Menysovnak, az orosz bizottság elnökének írt nyílt levelében. Koncsalovszkij közölte, hogy nevetséges lenne, ha az Oscar-díjért versenyezne filmjével, minthogy korábban többször felszólalt az ellen, hogy az orosz piacot eluralták a hollywoodi filmek és az amerikai moziipar árt az orosz nézők ízlésének.

A nemzetközi hírű orosz filmművész másfelől „túlértékelt elismerésnek” nevezte az amerikai filmakadémia díját. Szerinte a legjobb külföldi nyelvű film elnevezésnek már önmagában „nevetésre kell késztetnie” a világ filmművészetének képviselőit, mert az lényegében elkülöníti a nemzetközi filmművészetet az angol nyelvű filmvilágtól és „a Nyugat idejétmúlt kulturális uralkodásának ideológiáját testesíti meg”.

Az 1937-ben született Andrej Koncsalovszkijnak már az első alkotása, Az első tanító című 1965-ben bemutatott szovjet filmdráma nemzetközi hírnevet és elismerést hozott. Termékeny alkotó: 27 filmet rendezett, 34 forgatókönyvet írt, közöttük Andrej Tarkovszkij Andrej Rubjlov című filmjéhez. Kritikusai szerint bár az Egyesült Államokban is élt és dolgozott, a hollywoodi gépezet nem tudta őt a maga képére alakítani. Koncsalovszkij nevéhez több amerikai mozi- és tévéfilm fűződik. Ő rendezte egyebek közt Tango és Cash című (1989) filmet, valamint Az oroszlán télen című amerikai történelmi drámát. Magyarországon kezdte forgatni 2007-ben a 2010-ben bemutatott Diótörő című 3D-s fantáziafilmet.

Az Oscar-díjra jelöléssel foglalkozó orosz nemzeti bizottság Koncsalovszkij elutasítását is figyelembe véve vasárnap Andrej Zjagincev Leviathan című filmjét választotta ki. Az alkotás az idei, 67. cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvért járó díjat kapta, de több nemzetközi megmérettetésen is elismerésre tett szert. A héber leviatán megfelelőjéről, a tengeri kígyóról elnevezett film Alekszandr Rodnyanszkij producer szerint „keresztény költészettel és jelképekkel teli példázat, amely a legigénytelenebb nézőt is képes megérinteni”.

(fotó: oroszvilag.hu, forrás: MTI)