Jump to content

Indul a Színházak Éjszakája!

2014. 09. 20. 13:17

Harmadik alkalommal rendezik meg a Színházak Éjszakáját szeptember 20-án Budapesten, a hivatalos megnyitót péntek délután tartották a Városházán.

A Színházak Éjszakája programjai ma kora délután kezdődnek és egészen vasárnap hajnali három óráig tartanak, összesen 27 teátrum várja a közönséget. A nézők a Színházak Éjszakájára érvényes karszalag megvásárlásával ellátogathatnak a résztvevő színházak bármelyikébe.

A színházak erre az alkalomra rendhagyó, különleges interaktív programokkal, kiállításokkal, eddig sosem látott előadásokkal, gyermekműsorokkal, koncertekkel és beszélgetésekkel készülnek. „Ezen az eltérő színházi napon láthatja a nagyérdemű, hogy mi is történik a kulisszák mögött. Az első évben az is kiderült, hogy erre a rendezvényre nagyon is van kereslet.” – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester.

Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója arról beszélt, hogy a Magyar Színház örömmel csatlakozik a Színházak Éjszakája programsorozathoz. A színházigazgató úgy fogalmazott: „Az üres színház halott színház. Éltessük, legyen mindig egy olyan hely, ahol jobb lenni, mint máshol, ahol a nézőkkel együtt túl lehet élni mindent és ebben a közös játékban, úgy telik el az életünkből két-két és fél óra, hogy viszünk valamit magunkkal, valamit, amitől azt mondhatjuk, hogy „Élünk”! A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy játszani hívjuk egymást.”

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója felelevenítette az ötlet megszületését, majd kiemelte, hogy az esemény fontos megmutatkozási lehetőség a színházaknak, a színészeknek és a nézőknek egyaránt. Hozzátette, hogy a korábban tavasszal megrendezett eseményt most először tartják ősszel és másnapja, szeptember 21. a magyar dráma napja, így a Színházak éjszakáján az új magyar drámára is fel lehet hívni a figyelmet.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Operaház programjáról beszélt, két vígjátékot mutatnak be a Színházak Éjszakáján, ahol egy kicsit ők is kiléphetnek a saját árnyékukból. „Nem magunkat akarjuk bemutatni, hanem abba szeretnénk bepillantást adni, hogy nekünk is van humorunk.”

A Színházak Éjszakáján részt vesz az Átrium Film-Színház, a Bárka Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a Centrál Színház, a Dumaszínház, a Játékszín, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Magyar Színház, a MU Színház, a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, az Örkény István Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad), a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, az Újszínház és a Vígszínház.

(fotó: lafemme.hu, forrás: szinhaz.hu)