Jump to content

Színikritikusok Díja - Nyilvános az idei várományosok névsora

2014. 07. 31. 12:23

A Színházi Kritikusok Céhe idén 34. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját.

A céhtagok legalább évi 90 premier megtekintése után voksolhatnak, és aki a legtöbb szavazatot kapja, az viheti haza a díjat. A tizenöt kategória mindegyikében a három legjobb szerepel és hogy közülük kié a díj, az csak 2014. szeptember 21-én, a Trafó – Kortárs Művészetek Házában megrendezett átadó ünnepségen derül ki. A kritikusok itt hozzák majd nyilvánosságra az idei életműdíjas kilétét: az eddigi pályát elismerő díjat korábban Törőcsik Mari (2011), Senkálszky Endre (2012) és Zsámbéki Gábor (2013) vette át. A közönség számára is nyilvános est rendezője Néder Panni rendező.

A kritikusok 73 társulat, illetve színház 148 produkciójára szavaztak a különböző kategóriákban, a szavazólapokon összesen 120 színész neve szerepelt. A legtöbb jelölést, összesen tizenkettőt független csapatok kapták, míg az Örkény Színház nyolc jelölést, a Vígszínház négy, a Katona József Színház három nominációt szerzett. A jelöltek között három vidéki és három határon túli magyar alkotót, illetve előadást találunk. Az egyes teátrumok jelöltjeiről bővebben is olvashatnak a szinhaz.hu-n.

A legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriájában három előadás szerepel: a Centrál Színház Chicagója (rendező: Bozsik Yvette), a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház koprodukciója, Az Őrült Nők Ketrece (rendező: Alföldi Róbert), továbbá az Orlai Produkció Római vakációja (rendező: Pelsőczy Réka).

A legjobb női főszereplők között találjuk Kováts Adélt (Platonov, Radnóti Színház), Lovas Rozit, aki egyben a legígéretesebb pályakezdők között is szerepel (A tanítónő, Miskolci Nemzeti Színház), a legjobb női mellékszereplők között jelölt Bozó Andrea (Bányavíz, Szkéné Színház).

A legjobb színházi zene díjára jelölt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című előadásának zenéje (zeneszerző: Bakos Árpád). A legígéretesebb pályakezdők közé került Nagy Dániel Viktor és ifj. Vidnyánszky Attila. Különdíjra esélye a Szépművészeti Múzeumban bemutatott Ganymedes Goes to Europe projekt, a k2 Színház az állandó társulat megalapításáért, valamint Kulcsár Viktória a Jurányi Inkubátorház működtetéséért.

A kritikusok mindenkit várnak szeretettel szeptember 21-én este 8-kor, a Trafóban.

(fotó: vagy.hu, forrás: szinhaz.hu)