Jump to content

Világháborús centenárium - Ünnepi bélyeget hoztak forgalomba a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

2014. 07. 30. 10:05

Centenáriumi bélyeget hozott forgalomba az első világháború kitörésének századik évfordulójára a Magyar Posta Zrt. a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn a budai Várban felidézte: amikor száz évvel ezelőtt az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának, napok alatt világméretűvé szélesedő háború vette kezdetét. A több mint négy éven keresztül tartó háborúban 10 millió katona esett el, 12 millió civil vált áldozatává, 660 ezer magyar katona soha nem tért haza.

Kiemelte, hogy az összes 1914 és 1918 között elesett és megsérült magyar katona emléke előtt tisztelegnek. Hozzátette: reméli, hogy a nagy háború kitörésének századik évfordulóján rendezett ünnepség rávilágítja a közvélemény és a média figyelmét történelmi emlékeink és értékeink megőrzésének kiemelt fontosságára.

Sárközy Ágnes, a Magyar Posta Zrt. kiskereskedelmi és üzleti támogatási igazgatója felidézte, hogy az első világháború idején is adtak ki bélyegeket, a hadisegély-sorozatot. A 2 filléres bélyeggel a hadikiadásokhoz járultak hozzá, valamint a hadiözvegyeket és -árvákat támogattak.

A háború kitörésének századik évfordulója alkalmából kibocsátott, 440 forintos alkalmai bélyeg fő motívuma egy első világháborús tiszti kitüntetéssor, az alnyomaton korabeli térképrészlet látható. Az alkalmi borítékon a Károly Csapatkereszt, a Sebesültek Érme és a Háborús Emlékérem elő- és hátlapjai láthatók.

A centenáriumi bélyeg - amelyet Szikits Péter fotóinak felhasználásával Kara György grafikusművész tervei alapján gyártottak - 250 ezer példányban jelent meg. A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban rendezett ünnepségen bemutatták az I. világháborús tüzérségi lövedékek a győri Magyar Ágyúgyár lőteréről című hadiipari kamara-kiállítást is, valamint koszorút helyeztek el az I. világháborús emlékfalnál.

(fotó: tortenelemklub.com, forrás: MTI)