Jump to content

Reigl-festménnyel gyarapodott a Nemzeti Galéria gyűjteménye

2014. 07. 30. 14:15

Reigl Judit Folyamat című festményével gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Jelenkori Gyűjteménye; az alkotói adományként az MNG-be került munka június végéig a Ludwig Múzeum Reigl Judit-kiállításán volt látható.

A művész által a Nemzeti Galériának adományozott mű a Déroulement (Folyamat, 1973-1985) című sorozat egyik kimagasló darabja. Ezeket a műveket Bach A fúga művészete című ciklusa ihlette; Reigl a klasszikus zene komponálási eljárásait, mint metaforát használja a felületen létrehozható új hatások eléréséért.

Reigl Judit a vászon mindkét oldalát megfestve, a kép hátoldalát olyan kémiai anyagokkal kezelte, amelyek a vásznon átszivárogva foltszerűen taszítják az előoldalra felvitt akrilfestéket. A végső hatást így kémiai folyamatok alakítják, komplex módon fejezve ki a hetvenes évek indusztriális világát.

A Múzeum közleményében emlékeztet arra, hogy Reigl Judit a második világháború utáni magyar művészet azon kevés kiemelkedő egyénisége közé tartozik, aki pályáját 1948 után külföldön folytatta, és ott ért el nemzetközi sikereket. Pályatársa, Hantai Simon mellett Reiglt a világ vezető múzeumai - az Egyesült Államokban és Európában egyaránt - a szürrealizmusból induló és az absztrakció új útjait kereső, megbecsült és nagyra értékelt művészként tartják számon. Pályájának különböző korszakai új és új megközelítésbe helyezték ezt a fajta festészetet, ipari festékekkel és vegyszerekkel folytatott kísérletekkel bővítve alkotói nyelvezetét.

A 2,2x3 méteres festmény a héten már látható a Nemzeti Galéria állandó kiállításában.

(fotó: sikerado.hu, forrás: MTI)