Jump to content

Generációk kedvence, Adrian Mole énekelni fog

2014. 07. 14. 14:13

A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplójából musical készült, melyet a karakter szülővárosában, Leicesterben mutatnak be jövőre.

Sue Townsend írónő, aki egész életét ebben a városban élte le, végig támogatta a projektet, és tanácsokkal látta el az alkotókat - a rendező és a producer még a halála előtt néhány héttel is beszélt vele. A színház most éppen meghallgatásokat tart Adrian, a haverja, Nigel és szerelme, Pandora szerepére, valamint keresik a megfelelő színészeket Adrian diszfunkcionális családtagjainak eljátszására.

Sue Townsend 2014 áprilisában hunyt el. Az 1946-os születésű írónő a '70-es évek végén kezdett el színdarabokat írni, de csak a '80-as években robbant be igazán a köztudatba: az 1982-ben megjelent A 13 és 3 éves Adrian Mole titkos naplója című ifjúsági regényéből még ugyanebben az évben rádiójátékot készített a BBC, '85-ben pedig tévésorozat is készült belőle.

A történet tulajdonképpen egy fiktív napló, a főhős egyes szám első személyben szól az olvasóhoz, illetve magához a naplóhoz. Az első három kötetben a tinédzser Adrian Mole élete elevenedik meg. A kamasz lelki vívódásai mellett megjelennek a brit társadalom aktuális eseményei, problémái is.

Az utóbb megjelent 3 kötetben - többek között az utolsóban, az Adrian Mole folyó ügyei-ben, mely 2009-ben látott napvilágot - a már felnőtt Adrian Mole életének történéseit követhetjük nyomon. Ezekben a kötetekben már hangsúlyosabban jelennek meg brit politikai események, ezzel a könyvsorozat is kitört az ifjúsági regény kategóriájából. A sorozat köteteit 48 nyelvre fordították le, és világszerte több mint tízmillió példány kelt el belőlük.

(fotó: telegraph.co.uk, forrás: szinhaz.hu)