Jump to content

Digitalizálódnak a könyvtárak

2020. 03. 17. 19:31

Mint ahogy azt az Index is megírta, múlt csütörtökön a főpolgármester bejelentette, hogy a koronavírus-helyzetre tekintettel bezárják a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtárát és a fiókintézményeit is.

Pénteken, majd hétfő délelőtt egyre több megyei könyvtár honlapján is megjelent a tájékoztatás arról, hogy nem fogadnak látogatókat. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédét követően pedig minden könyvtár gyakorlatilag bezárt, még azok is, amelyek a veszélyhelyzet múlt szerdai kihirdetése után csak a rendezvényeket fújták le, de egészen tegnapig fogadtak látogatókat. 

A könyvtár eredetileg és a digitalizáció mai magyarországi állása miatt itthon alapvetően analóg műfaj: bármilyen triviális, be kell menni a könyvtárépületbe, le kell venni a  könyvet a polcról, vagy ki kell kérni azt a raktárból, haza kell vinni, majd vissza kell vinni a kölcsönzés lejárta után az intézménybe. Pontosan ez fog most átmenetileg teljesen megváltozni azzal, hogy a könyvtárak mint helyek, vagyis nagy, szép vagy kevésbé szép épületek bezártak. Kérdés, ebben az új helyzetben

  • mi lesz, ha valakinek éppen lejárt az olvasójegye, vagy vissza kellene vinnie egy könyvet a könyvtárba, esetleg meg kellene hosszabbítania a nála lévő dokumentumok kölcsönzési idejét?
  • mivel fognak foglalkozni a legnagyobb könyvtárakban a dolgozók, míg zárva lesznek az épületek?
  • és mekkora digitális potenciál van a hazai intézményrendszerben, hogyan tudják a könyvtárak a veszélyhelyzetben otthoni működésre átállt oktatást és egyáltalán az olvasók mindennapjait segíteni azzal, hogy a tevékenységüket áttolják a digitális szolgáltatások felé?

Több intézmény máris elkezdett a honlapjára vagy a Facebook-oldalára olyan tartalmakat felpakolni, amelyek akár az otthoni menetre átállt távoktatásban lehetnek hasznosak, akár csak szimplán a továbbra is olvasni akaró embereknek jelenthetnek segítséget abban, hogy hozzájussanak újabb könyvekhez a különféle digitális polcokon.

Körbenéztünk a nagyobb könyvtáraknál, hogy mit lépnek a jelenlegi helyzetben. Vannak olyan intézmények, amelyek még csak találgatják, hogyan tudnák kihasználni az online platformokat, de vannak olyanok is, amelyek már korábban is rengeteg tartalmat tettek közzé digitálisan, és ezt most bővíteni is szeretnék. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mellett a szegedi és a kecskeméti könyvtárak kínálata a legerősebb ebből a szempontból, de több más könyvtárnak is van szabadon hozzáférhető elektronikus gyűjteménye.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)