Jump to content

Könyvajánló: kamaszok ajánlatai kamaszoknak - Kira ajánlása

2016. 06. 11. 11:38

Amikor elkezdtem a kamaszoknak szóló nyári könyvajánlón dolgozni, az jutott eszembe, hogy elmegyek az ifjúsági könyvtárba, és egyszerűen megkérdezek egy szakembert. Aztán megláttam a fa alatt ücsörgő, a családi buli közepén is könyvet bújó unokahúgomat, és úgy döntöttem, hogy inkább őt, és néhány barátját fogom megkérni, hogy ajánljanak olvasnivalót a kortársaiknak.

Csupa kipróbált darabot, amit ők maguk is szívesen olvastak. Lili (11), Kíra (12), Bogi (14), Theodor (15) és Norbi (16) könyvajánlója következik, vagyis fiúknak és lányoknak is adunk tippeket, sőt, még azoknak is, akik nem is szeretnek olvasni.

Kira (12) ajánlója

A kiskamasz lányok első számú kedvence Rachel Renee Russel:  Egy zizi naplója sorozat, Kíra is ezt ajánlotta elsőként. A kissé lúzer, és eléggé szétszórt Nikki naplóját olvashatjuk, a jól ismert iskolai csoportdinamikával, barátokkal és ellenséggel, sok izgi kalanddal. A sztori végig pörgős és vicces, jókat lehet rajta nevetgélni, bár komolyan venni nehéz lenne a főhőst, és azonosulni sem lehet vele igazán. Kikapcsolódásnak remek, és mivel sorozat, hosszú időre ellát olvasnivalóval.

A másik jolly joker a Harry Potter sorozat, ami szintén hosszú időre leköti a kamaszt – habár Kírának még csak az első kettő részt engedte elolvasni az anyukája, mert utána eléggé bedurvul a történet. Ha valaki nem ismerné, J. K. Rowling világhírű regénye a Roxfort varázslóiskolában játszódik, aminek különleges és izgalmas világában még egy felnőtt is el tud veszni. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor az apró-cseprő gondok varázsütésre megoldódnak. A nagy bajokhoz  – a gonosz Voldemort legyőzéséhez – azonban sokáig, évekig kell fejlődnie Harry-nek és a barátainak, méghozzá az olvasó szeme láttára.

Közben nagy szerelmek és barátságok szövődnek, kiderül, hogy milyen fontosak a gyökerek, meg az évtizedekkel ezelőtti történések. Szóval egy alaposan felépített regényről beszélünk, ami most már évtizedek óta képes gyerekek millióit rávenni az olvasásra. 

És ha már szabadon ajánlhatott bármit, nem maradhatott ki a lovas szakirodalom sem, ezek közül is a legjobb az Imádok lovagolni című. Ebből sokat lehet tanulni a lovakról, a lótartásról, a lovaglásról, fajtákról és szerszámokról. A téma még akkor is érdekes lehet, ha egyébként nem jár lovagolni a gyerek, de ha igen, akkor szinte nélkülözhetetlen olvasmány.