Jump to content

A zsab és a rozs

2016. 01. 27. 11:09

A XX. századi kultúrának hatalmas mérföldköve volt, amikor 1951-ben megjelent a Zabhegyező és szerzőjét beírta a köztudatba – aki pont ez elől menekült el élete hátralévő részében. Az amerikai irodalom egyik legmegosztóbb alakja, Jerome David Salinger idén lenne 97 éves.

Jerome David Salinger 1919 első napján született Manhattanben, zsidó családba. Már a középiskolában foglalkozott az írással, legyen szó az iskolai lap szerkesztéséről, vagy történetek kitalálásáról. Harcolt a második világháborúban, amely érzelmileg megviselte és több történetében téma volt a háborúból hazatérő fiatalok élete.

1951-ben jelent meg legismertebb regénye, a Zabhegyező. A XX. század egyik legfontosabb regényének tartott írás ma is megosztja az embereket: több országban cenzúrázták vagy betiltották, máshol kötelező olvasmány lett Holden Caulfield története, akinek gondolatain keresztül ismerjük meg világlátását. Salinger azt ragadja meg, hogyan lép át a gyerek felnőttkorba, a tinédzser állapot minden problémájával együtt; más olvasatok szerint így fejezte ki a második világháború traumáját. Rossz tapasztalatai miatt Salinger sosem engedte meg, hogy adaptálják a művét, amely szerinte nem is működhetne filmként, hiába merült fel újra és újra a kérdés majd’ 60 éven át.

A regény magyar fordítása miatt a hazai olvasók körében is megosztó reakciókat váltott ki. Gyepes Judit 1964-ben megjelent fordítása elavult kifejezésekkel és félrefordításokkal van teli, amely címnél bukik ki igazán, hiszen annak semmi köze az eredeti Catcher in the Rye-hoz. A 2015-ben Rozsban a fogó címmel adták ki újra, Barna Imre interpretálásában, amely hűségesebben követi Salinger eredetijét és bevállalta a nem túl olvasóbarát cím tükörfordítását is.

Salinger kultuszát csak tovább növelte, hogy a hatvanas évektől kezdve a nyilvánosságtól visszavonultan élt, nem publikált, 1980 után pedig interjút sem adott. Kiadatlan művei iránt így máig hatalmas az érdeklődés.

2010. január 27-én halt meg otthonában, végrendeletében pedig pontosan meghatározta, hogy írásait 2015 és 2020 között publikálják.