Jump to content

Tejfölös csirke – Ínyesmester módra

2015. 08. 13. 10:15

Az Ínyesmester, polgári nevén Magyar Elek nem csak a rádiózás, rádióbemondás és professzionális újságírás terén alkotott maradandót, hanem a gasztronómiáén is, amiről mi sem beszél ékesebben, mint az, hogy nevét elsősorban az álnevén jegyzett írásokból és receptekből ismerheti az ember.

Az Ínyesmester szakácskönyve az egyik olyan szakácskönyv, amelyből minden háztartásban szükség lenne egyre. A másik ilyen, szerintünk és jelenleg Horváth Ilonka szakácskönyve, amelyben a legegyszerűbb ételektől és konyhai tennivalóktól a legbonyolultabbakig minden megtalálható. Az Ínyesmester szakácskönyve ellenben egy olyan iromány, amely egyszerre szakácskönyv, gasztronómiai vademecum, polgári korrajz és kedves anekdotagyűjtemény. Egy-egy benne szereplő receptet már el se tudnánk készíteni, hiszen azok a helyek és személyek, amelyekre és akikre az író esküdött, már nincsenek köztünk, ennek ellenére a megmaradt lehetőségek is olyan számosak, hogy nem aggódunk amiatt, hogy egyhamar kifogynánk belőle az ötletekből.
És így jutottunk el, talán kissé hosszan és körülményesen a mai receptünkhöz, a tejfölös csirkéhez, á la Magyar Elek. Annyit azért megemlítenénk, hogy az itt közölt recept nem 100%-osan egyezik az övével, ez már a miénk. De az alapötletért övé a babér.
Hozzávalók négy személy részére két étkezésre:
8 db csirkecomb
3 db citrom
kb. 1 liter tejföl
kis só

Elkészítés:
A csirkét megmossuk, besózzuk kissé. Aztán megkenjük tejfölllel a kiválasztott lábas alját. Teszünk rá egy réteg csirkét, majd héjastul felvágott citromkarikákat. Aztán ismét tejfölt kenünk, majd megint csirkét és citromot. Ezt addig folytatjuk, amíg a csirkénk el nem fogy, utána még egyszer megkenjük tejföllel, és lefedjük. Halk tűzön párolni kezdjük, de soha nem keverjük meg, mindig csak fölrázzuk. Addig főzzük, amíg a csirke meg nem puhul, aztán nokedlivel vagy kis szarvacska tésztával tálaljuk.

(szl)

(forrás: kulturmozaik.hu / fotó: pinterest.com)