Van egy tippünk piskótatekercshez!
Igazi alaprecept a piskótatekercs lekvárral töltve: gyorsan elkészül és nagyon jól variálható. Mégis sokan vannak, akik ódzkodnak tőle: nem sikerül a piskóta, túl lapos lesz, összeesik, nem lehet szépen feltekerni, összetörik-szakad feltekerésnél. Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy akár a konyhában még az alapoknál tartók is bátran belevághassanak.
Hozzávalók: 4 tojás, 80 g cukor (esetleg nádcukor), 80 g liszt, egy kisebb üveg tetszőleges lekvár.
1. A tojásokat kettéválasztjuk.
2. A tojás-sárgákhoz adjuk a cukor egyharmadát, és kézi habverő segítségével habosra keverjük. Akkor jó, amikor már világossárgásra, krémszínűre világosodik és sűrű habos lesz.
3. A fehérjéket elektromos vagy kézi habverővel elkezdjük felverni, de nem teljesen verjük fel. Amikor már sűrű, de még ki lehetne önteni a tálból, hozzáadjuk a maradék (kétharmad rész) cukrot és teljesen kemény habbá verjük. Ekkor már csúszik ki a fejjel lefelé fordított tálból sem.
4. Most a kétféle tojásos részt fogjuk elegyíteni úgy, hogy ne törjön össze a fehérjehab. Egy-két spatulányi fehérjehabot a habosra kevert sárgákhoz adunk és ezzel fellazítjuk. Ezután hozzáadjuk a maradék fehérjehabot is, de ekkor már óvatos mozdulatokkal forgatjuk össze a sárgákat a habbal.
5. A lisztet átszitáljuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásos részbe. Sütőporra nincs szükség, hiszen a tojáshabtól fog megemelkedni a piskóta.
A recept hátralevő részét megtalálja a menandstyle.hu oldalon.
További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.
(fotó: mielefozoiskola.hu)