Jump to content

Északi vizeken – Októbertől a Dunán az elmúlt évek legizgalmasabb kalandfilmsorozata

2023. 10. 04. 17:23

Október 10-től a Dunán látható az Északi vizeken című nagy sikerű BBC-produkció. A 2021-ben készült misztikus kalandfilmsorozatban egy sötét és könyörtelen történet bontakozik ki a sarkvidéki bálnavadászatról, Colin Farrell és Jack O'Connell főszereplésével.

Duna új, ötrészes angol-kanadai kalandfilmsorozatában minden rosszra fordul, ami csak rosszra fordulhat. Az Északi vizeken egy 1850-es években játszódó történet, középpontjában Patrick Sumner (Jack O’Connell), egy háborúból hazatérő orvos áll, aki egy bálnavadász hajóra szegődik hajósebészként. Az expedíció időjárási körülményeinél már csak a legénység kegyetlenebb: egyre több erőszakos esemény történik, főként a brutális erejű szigonyos, Henry Drax (Colin Farrell) miatt.

Az ötrészes sorozatot Andrew Haigh rendezte, és az adaptáció Ian McGuire azonos című, magyarul is megjelent regényéből született, bár az alkotók sok helyen változtattak az eredeti történeten. Az első kötetes szerző feszültségekkel teli, naturalista kalandregénye díjak és nevezések sorában részesült. A 2021-es sorozatváltozat is pozitív kritikai visszajelzéseket kapott: különösen a színészi alakításokat és a vizuális megvalósítást dicsérték. 

A BBC saját gyártású, forgatókönyv alapján készült sorozata az Északi-sarkhoz valaha legközelebb forgatott produkció. A jelenetek nagy részét stúdió helyett valóságos környezetben, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon és az Északi-sarki-óceán nyílt vizein rögzítették.

(Forrás: kulturmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)