Jump to content

Film készült a festőről

2021. 08. 13. 14:54
A hitleri Németországban született, az NDK-ban vált festőművésszé, és 1961-es disszidálása után lett világhírű képzőművész Gerhard Richter. A nyolcvankilenc éves, az aktív festéstől tavaly visszavonult géniusz életművét kíséri végig a Magyar Nemzeti Galériában nyíló, Valós látszat című tárlat.
 

Gerhard Richter önéletrajzi könyvéből forgatta le a német Florian Henckel von Donnersmarck Mű szerző nélkül című filmjét, amit 2018-ban két Oscar-díjra is jelöltek. A rendező, aki 2007-ben már hazavihetett egy Oscart A mások élete című, szintén az NDK-ban játszódó filmjéért, nem örülhetett maradéktalanul, mivel Gerhard Richter élesen elhatárolódott az ő életéről mintázott filmről. A festőművész úgy gondolta, hogy rendező eltorzította és meggyalázta az életrajzát.

A művészről 2009-ben már forgattak egy dokumentumfilmet. Az alkotás folyamatát bemutató mű számos díjat nyert, és a nyilvánosságtól alapvetően elzárkózó festő is kedvelte. 

A festő életútja valóban filmre kívánkozik. A hitleri Németországban született, Walter Urlbricht Német Demokratikus köztársaságában töltötte fiatalságát, és szerzett először díszítő festői szakmát, majd festőművész diplomát. Utálata a szocialista realizmust, de már pályája elején fotófestményekkel jelentkezett. Diploma előtt készített egy festményt a drezdai képzőművészeti akadémia ebédlője falára, diplomamunkája pedig város egészségügyi múzeuma számára készített falikép volt.

Ezeket a munkáit disszidálása után azonnal lemeszelték, majd a fal lebontása és a német újraegyesítés után újra feltárták.

 

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)