Jump to content

Díjat kap az ikonikus színész

2021. 06. 28. 10:27

Az amerikai fFilmakadémia még csütörtökön jelentette be, hogy életműdíjat ad Samuel L. Jackson amerikai színésznek, Elaine May amerikai író-rendezőnek és Liv Ullmann norvég színésznőnek. Rajtuk kívül Danny Glover színészt tüntetik még ki a Jean Hersholt humanitárius díjjal jövő januárban – adta hírül az MTI.

A 72 éves Samuel Jackson olyan filmekben szerepelt, mint a Marvel-univerzumhoz tartozó Bosszúállók, a Sebezhetetlen című thriller, vagy a Quentin Tarantino által rendezett 1994-es Ponyvaregény. Utóbbi filmben nyújtott alakításáért 1995-ben Oscar-díjra jelölték.

Liv Ullmann többször forgatott Ingmar Bergman svéd filmrendezővel, játszott többek között a Personában és a Szenvedély című filmben. Kétszer jelölték Oscar-díjra a legjobb színésznő kategóriában: először 1971-ben a Kivándorlók, majd 1976-ban a Szemben önmagunkkal című filmért.  

Elaine May-t 1978-ban a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában jelölték Oscar-díjra az 1978-as Ép testben épp, hogy élek című filmért. Második jelölését ugyanebben a kategóriában az 1998-as A nemzet színe java című komédiának köszönheti.

A Halálos fegyver-filmekből ismert Danny Glover az igazságszolgáltatás és az emberi jogok védelmében tett erőfeszítéseiért érdemelte ki a Jean Hersholt Humanitárius-díjat. A júliusban 75. születésnapját ünneplő színész az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedik. 

Az amerikai filmakadémia 12. kormányzói díjátadó ceremóniáját 2022. január 15-én rendezik a hollywoodi Ray Dolby bálteremben, a 94. Oscar-gálát pedig március 27-én tartják.  

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)