Jump to content

Összeállt Nicolas Cage és a Netflix

2021. 01. 08. 12:42

A szitokszavak története című sorozat január 5-től látható a Netflixen. A hatepizódos széria húszperces részekből áll, a műsorvezető pedig nem más, mint Nicolas Cage. A részek külön is élvezhetők, mindegyik epizód egy-egy káromkodást mutat be. 

A sorozat elsősorban – a tükörfordítás elkerülése érdekében – angolul a legélvezhetőbb, de természetesen magyarul sem utolsó.

Nézzük a szavakat, amelyek kiérdemelték a külön-külön az egyharmad órás részeket!Káromkodással árthatunk, nyugtathatunk, örömet okozhatunk, fenyegethetünk, bánthatunk és udvarolhatunk 

– hangzik Nicolas Cage felvezető szövege a dokumentumsorozat első percében. Igen ám, de rögtön bele is csapunk a lecsóba, íme a legsokoldalúbb szitokszó az angol nyelvben: fuck. A magyarul végtelen sok jelentéssel bíró kifejezés nálunk is az egyik, ha nem a legközkedveltebb káromkodás.

Az angoloknál csak a XIV. században vált a szexszel kapcsolatos szóvá, és több mint 400 évig – vagyis a viktoriánus korig – nem számított mocskos beszédnek. Shit! (szar)

Íme egy újabb közönségkedvenc, vagyis szó szerint a legbüdösebb szavunk. Szart sem kaptam a születésnapomra, lószar ez a nap, szent szar, ez meg mi? Megannyi variáció egy témára. És még csak nem is szokatlan.

A vécézés a középkorban közös „élmény” volt, az emberek egymás melletti, válaszfal nélküli latrinákba végezték a dolgukat. Ezt teljesen normális dolognak tekintették, holott manapság a közös ürítés gusztustalannak és teljességgel elképzelhetetlennek tartott cselekedetsor. A szót akkor minősítették tabunak, amikor az emberek elkezdtek egyesével vécére járni, az ürülék pedig mindörökké magánüggyé vált.

fuck-hoz hasonlóan a shit is lehet betűszó, amely a tengeri tranzithoz köthető: Ship High in Transit, a sorozatban pedig szép körítés és sztori dukál a kifejezés mellé.

A szó kimondása legalább annyira hasznos, mint maga az anyagcsere, hiszen a sorozatban elvégzett kísérletek bebizonyították, hogy a fájdalomküszöb sokkal magasabb, ha káromkodunk. Erre azért hivatalos vizsgálatok is ráerősítettek...

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)