Jump to content

Sorozat-ajánló: Ozark

2020. 09. 14. 10:32

Jason Bateman sorozatában egy család kezd új életet az Isten háta mögött – és mos pénzt. Milliókat.

Egyfajta Breaking Bad light az Ozark, amit sok minden miatt szeretünk.

Mert vagány, mint a Breaking Bad

Akárcsak a világ egyik legkedveltebb és legkultikusabb sorozata, a Netflix Ozarkja is az alvilág szövevényes labirintusába tévedt kisember története, aki erkölcsi normákat hátrahagyva indul el az ismeretlenbe. A sztori azonban onnantól kezdve meredeken más, mint a Totál szívás, hogy hősünk, Marty Byrde (itt: Jason Bateman alakítja) a családját kezdettől fogva maga mellett kénytelen tartani a pénzmosási bizniszben, hiszen együtt menekülnek a kartell és az FBI elől. Walter White pedig anno a Breaking Badben egy halálos betegséggel küzdve a családja jövőbeni egzisztenciáját akarja titokban - egy ideig - metamfetamin előállítással előteremteni - csak közben túlságosan is ráérez az ízére, mi több, meggyógyul.

Byrde karaktere az Ozarkban azért összetett, mert van egyfajta erkölcsi tartása és szeretetre méltó, akárcsak az egész család, és akármennyire is emelik a tétet az alkotók a harmadik évadig - és nagyon emelik - és akármilyen mocsokba keverednek is, kedveljük őket és drukkolunk nekik, mert a szívük mélyén jó emberek, és a kemény körülmények csak az összetartást hozzák ki belőlük. Vagy mégsem?

Mert nagyon emberi

Jason Bateman nagyon beletrafált ebbe a sztoriba - producere is a sorozatnak -, mert talán eddigi élete alakítását nyújtja, ráadásul az emberi határhelyzetek széles skáláját tudja elmesélni ezzel a meglepő sztorival. Marty Byrde és családja - feleségét a mindig zseniális Laura Linney alakítja - az Ozark tavakhoz menekül a nagyvárosból, hogy csendben új életet kezdjen és mentsék a bőrüket, mert apuról kiderül, hogy a mexikói drogkartellnek mos pénzt és megzsarolják, hogy ha egy bizonyos - óriási - összeget nem mos át egy bizonyos határidőre, mindannyiukat megölik.

Marty kénytelen beavatani a családját, de előtte még szétloccsan egy tetőtől lelökött ártatlan ember előtte az utcán, és megtudja, hogy a felesége régóta viszonyt folytatott a korábban még egyben volt idegennel. Komoly dilemmákkal kell tehát a házaspárnak szembenéznie: az egyik bűnöző, a másik megcsaló, és eközben együtt mentik a két gyereküket is, és muszájból maradnak együtt. Ez a dinamika természetesen változik a történet folyamán, amit az írók nagyon finom eleganciával és pszichológiai hitelességgel oldanak meg.

Mert különleges a helyszín

Nem véletlen a sorozat címe. Ritkán látjuk filmen ezt a környéket, amit gyönyörű fényképezésével a sorozat csak még misztikusabbá és esztétikusabbá tesz. Az Isten háta mögötti helyen mégsem lel békére a család, különben gyorsan véget érne a sorozat, egyrészt mert baromi nehéz egy irdatlan mennyiségű pénzt itt vidéken átmosni, másrészt mert ennek a területnek is megvan természetesen a saját alvilága. Sőt, alvilágai.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pixabay.com)