Jump to content

Újra népszerű a vírusos film

2020. 03. 07. 17:53

Ahogy arról az Index is beszámolt, januárban a Steven Soderbergh rendezte Fertőzés című film a koronavírus hatására először beküzdötte magát a digitális eladási toplistákba, aztán január végén már feltűnt az Itunes legnépszerűbb filmjei között, olyan friss megjelenések mellett, mint a Joker vagy Az aszfalt királyai. 

Most a BuzzFeed News arról ír, hogy a film forgalmazója, a Warner Bros. jelenlegi listáján a Fertőzés a második legtöbbet nézett mozi, míg tavaly decemberben csak a 270. volt ugyanitt.

A többek között Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Kate Winslet, Marion Cotillard és Jude Law szereplésével készült 2011-es filmet mi is újranéztük, és megállapítottuk, hogy teljesen érthető a népszerűsége: Steven Soderbergh filmje az egyetlen épkézláb film, ami realisztikusan bemutatja egy világjárvány kialakulását, elterjedését, hatását és kezelését.

A BuzzFeednek most Michael Shamberg producer azt mondta, hogy a filmet tudatosan figyelemfelkeltőnek szánták, számtalan szakértővel konzultáltak a készítése során, gyakorlatilag a tudományos világ szentesítette is az alkotást.

A forgatókönyvíró Scott Z. Burns a Fortune magazinnak azt mondta, hogy bár a filmben szereplő vírus sokkal halálosabb, mint a koronavírus, elsősorban azt akarták vizsgálni a rendezővel a fertőzés témája kapcsán, hogy a társadalmi berendezkedésünk hogyan tesz bennünket fogékonnyá arra is, hogy egyre jobban féljünk. A filmben szereplő vírus kapcsolata a koronavírussal csak egészen véletlenszerű, nem is fontos. Ami igazán fontos és pontos a filmben az az, hogy a társadalom milyen választ ad rá, és hogy hogyan terjed a félelem, milyen a dominóhatása. Ennek a megrajzolása egészen pontosnak bizonyult a filmben – mondta a producer.

Burns külön kiemelte a film Jude Law által játszott karakterét, Alan Krumwiede figuráját, aki tőkét akar kovácsolni abból, hogy álhíreket terjeszt. A film egyik kulcsjelenetében az egészségügyi központ hivatalnokát játszó Laurence Fishburne számon kéri Law karakterén egy televíziós műsorban, hogy a férfi az általa híresztelt dolgokkal félelmet gerjeszt.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)