Jump to content

A szolgálólány meséje - új évad

2019. 06. 10. 14:50

A szolgálólány meséjének első évada valósággal berobbant a köztudatba. Annak ellenére lett belőle – különösen Amerikában – óriási kulturális jelenség, viták, cikkek, esszék, podcastok és tévéműsorok tárgya, hogy az alapjául szolgáló Margaret Atwood regény már több mint harminc éves. De A szolgálólány meséje remekül ráérzett a korszellemre, a Trump elnöksége kapcsán sokakban felébredő félelmekre, így aktuálisabbá vált, mint valaha.

Ha pedig egy biznisz beindul, akkor nincs megállás. Bár az első évaddal véget ért a Margaret Atwood által írt történet, a gyártó Hulu mégis úgy döntött, hogy a sorozatot folytatják.

A második évad már ellentmondásosabb fogadtatásban részesült, a sok méltatás mellett megjelentek a kritikus hangok is, de azért A szolgálólány meséje továbbra is benne maradt a közbeszédben. És mivel az érdeklődés nem csappant meg iránta, lett belőle harmadik évad is. (Az alkotók korábban azt nyilatkozták, hogy akár tíz évadnyi sztori is van A szolgálólányban, ami azért kicsit meredek kijelentés.)

Szóval továbbra is a valaha volt Egyesült Államok területén jártunk, egy Gileád Köztársaság nevű totalitárius államban. Sorozatos környezeti katasztrófák miatt az ország területének nagy része súlyosan szennyezett, itt végeznek kényszermunkát az állam ellenségei. A többiek kasztrendszerben élnek, ahol a férfiak uralkodnak, a nőknek nincsenek jogaik, nincs tulajdonuk, nem végezhetnek fizetett munkát. Mivel a szennyezés miatt a többségük meddő, a kevés termékeny nőt, a szolgálólányokat kiutalják az állam vezetőinek, hogy nekik szüljenek gyerekeket.

Főhősünk, June, vagyis gileádi nevén Offred (Elisabeth Moss) is egy ilyen szülőgép, aki a köztársaság egyik fontos vezetőjének, Waterford parancsnoknak (Joseph Fiennes) és feleségének (Yvonne Strahovski) házában élt.

A második évad ott ért véget, hogy June-nak sok ember önfeláldozó segítsége révén sikerülhet Kanadába mentenie magát és újszülött lányát. Végül azonban úgy dönt, hogy csak a babát menti meg, és bízza a szintén menekülő Emilyre (Alexis Bledel), ő pedig visszamegy Gileádba. Visszamegy, mert nem akarja otthagyni a nagyobbik lányát, és mert nem akarja annyiban hagyni, ami Gileádban történik.

De hogy pontosan mit is szándékozik tenni Gileád megdöntéséért, az a harmadik évad első három epizódjának megnézése után még nem világos. (Az évad 13 részes lesz.) Két évad A szolgálólány meséje után azon már meg sem lepődünk, hogy miközben Gileádban mások sokkal kisebb bűnökért kegyetlen halállal lakolnak, de minimum egy testrészük bánja a szembeszegülést, addig June mindent olcsón megúszhat.

Most sincs ez másképp, a gyerekrablást is sikerül elsikálni, June pedig a szökést segítő Lawrence parancsnok (Bradley Whitford) házában köt ki. Ami jó hír is lehetne, de nem az. Lawrence-t annyira titokzatosra írták, hogy lényegében képtelenség kiigazodni rajta (ez nyilván az alkotók szándéka volt) és egy idő után képtelenség komolyan venni (ez valószínűleg nem volt szándékos).

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)