Jump to content

Papokról készült film

2019. 05. 31. 17:48

És azt is, milyen egy élő, aktív keresztény gyülekezet élete, és milyen válaszokat adhat az egyház a 21. század problémáira. A Mandák Ház lelkésze című doku főszereplője Bolba Márta.

- Be kellene jönni ide a Karácsony Sándor utcába, ahol a Márti prédikál. Tök jó, én is járok.

- Máté?

- Nem, Márti.

- Én vagyok a pap. Tényleg – szólal meg egy fiatal nő.

A fenti párbeszéddel indul "A Mandák Ház lelkésze" című film előzetese. A film egy olyan evangélikus lelkésznőt mutat be, Bolba Mártát, aki 2012-ben egy elöregedett, inaktív és szinte a csendes kihalásra váró gyülekezetet kezdett el vezetni. Józsefváros szívében. És a gyülekezetet néhány év alatt aktív, élő közösséggé tette.

"Nem vagyok vallásos, de a forgatás ideje alatt én is elmentem bibliaórára, és volt, hogy a stáb főzött vacsorát az egyik gyülekezeti alkalomra. Márta kinyitott nekem egy kaput egy olyan világra, amit eddig nem ismertem”

- mondta a Szeretlek Magyarországnak Takács Mária, a film rendezője. Egy évig tartott a forgatás, és olyan filmet készítettek, ami azt az érzetet kelti, hogy mi nézők is ott vagyunk, jelen vagyunk, együtt lélegzünk a gyülekezettel. Az ajtó számunkra is megnyílt.

A nyitott kapu a film egyik kulcsmondata és visszatérő motívuma is.

"Nyitva volt az ajtó, bejöttem"

- meséli a filmben a józsefvárosi evangélikus gyülekezet egyik tagja, hogyan került oda annak idején. A lelkésznő számára ugyanis fontos, hogy ne csak beszéljen a nyitottságról, a befogadásról, a szentírásról és Jézus életéről, hanem e szerint is éljen.

"A közösségépítésé, a tudás megosztásáé a jövő, társadalmi rétegeken is átívelve" – mondja Bolba Márta a filmben.

"A cél a szolidaritáson alapuló közösségek fejlesztése. Józsefvárosnak is erre van az előre."

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)