Jump to content

Elhunyt Michel Legrand

2019. 01. 27. 19:03

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője – adta hírül az MTI. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban.

Több mint 50 éves pályafutása alatt, amely során három Oscar-díjjal tüntették ki, a zeneszerző olyan nagy művészekkel dolgozott, mint Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet és Édith Piaf.

 

Legrand énekesek zongorakísérőjeként és dalok feldolgozójaként kezdte a pályafutását, majd az újhullám megjelenésekor az 1960-as években filmzenéket kezdett komponálni. Elsősorban Agnes Vardával (Cléo 5-től 7-ig), Jean-Luc Godard-ral (Külön banda) és Jacques Demyvel dolgozott együtt.

A francia musical alapjainak számító, Catherine Deneuve főszereplésével készült Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek mellett Legrandszerezte a Szamárbőr című film zeneszerzője is. Ez utóbbi film színpadi változatának betétdalait is ő komponálta. A Cherbourgi esernyők különlegessége, hogy a szereplők végigéneklik a teljes filmet, az összes párbeszéd dalban hangzik el. 

Michel Legrand háromszor nyerte el az amerikai filmakadémia díját: 1969-ben A Thomas Crown-ügy Les moulins de mon coeur (Szívem malmai) című betétdalt díjazták Oscarral, majd A kamaszkorom legszebb nyarával 1972-ben és a Barbra Streisand főszereplésével készült Yentl című filmmel 1984-ben nyerte el a legjobb filmzenéért járó Oscart.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)