Jump to content

A férfiak nem sírnak című alkotás nyerte a 19. pozsonyi filmszemle fődíját

2017. 11. 18. 12:26

A férfiak nem sírnak (Muskarci ne placu) című bosnyák-szlovén-német-horvát koprodukció nyerte a 19. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (BAIFF) fődíját - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

Alen Drljevic bemutatkozó filmje, amely a délszláv háború utójátékán keresztül a megbocsátás témáját járja körbe, erőteljes dráma. Arról szól, hogy miként próbál túllépni a háború traumáján a konfliktusban ellentétes oldalakon álló férfiak egy csoportja két évtizeddel a háború után egy csoportterápián.

A zsűri a fődíj odaítélésekor a filmben megjelenő színészgárda "rendkívül erős és inspiratív" színészi teljesítményét értékelte, valamint azt is, hogy a mű milyen mértékben tudta átadni fő gondolatát, a megbocsátás és a megbékélés szükségességét. Mivel a Szarajevóban született forgatókönyvíró-rendező rendezése idén Karlovy Varyban már megkapta a zsűri különdíját, a mostani már a második hasonló elismerés, amelyet a film elnyert. 

A pozsonyi filmszemle zsűrije a legjobb rendezésért járó díjat szintén egy debütáló fiatalnak, egy iraki származású rendezőnőnek ítélte oda. Soleen Yusef Ház tető nélkül (Haus ohne Dach) című filmjében három - Irakban született, de Németországban felnőtt - testvér történetét meséli el, akik édesanyjuk temetése okán térnek haza. 

A legjobb női szereplőnek járó díjat Laetitia Dosch kapta a Paula (Jeune femme) című francia-belga koprodukciós filmben nyújtott alakításáért, amelyben egy szakítás után egyedül maradt nőt alakít. 

A legjobb férfi főszereplőnek odaítélt díjat pedig Navid Muhamadzadeh vihette haza a Dátum és aláírás nélkül (Bedoune Tarikh, Bedoune Emza) című iráni filmben nyújtott játékáért. Ez a film nyerte a filmkritikusok szövetségének (FIPRESCI) díját is.

A pozsonyi nemzetközi filmszemle az egyik legismertebbnek és leglátogatottabb Szlovákiában. A fesztivál idei évadának középpontjában a filmszínészet témakörének új megközelítésből való láttatása állt. A nyolc napon át tartó, csütörtökön befejeződő fesztiválon közel száz filmet mutattak be tíz programszekcióban.

(Forrás: MTI)