Jump to content

Díszdoktori címet kapott Tarr Béla a kínai Vuhani Egyetemtől

2017. 09. 18. 18:43

A kínai Vuhani Egyetem díszdoktorává avatta vasárnap Tarr Béla filmrendezőt - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) hétfőn.

Szeptemberben Tarr Béla volt a vendége a Kínai Filmszövetség által szervezett Kínai Ifjúsági Filmfórumnak Kína egyik vezető egyetemén, a Vuhani Egyetemen.

A rendezvényen a magyar filmrendező több száz fiatal kínai filmes előtt tartott beszédet, osztotta meg tapasztalatait.

A fórum keretében Tarr Bélát a Vuhani Egyetem díszdoktorává avatták. Ezelőtt Kínában a Pekingi Filmakadémia (BFA) ajándékozta meg díszdoktori címmel a magyar filmrendezőt.

Az egyetem méltatásában Tarr Bélát  "az európai mozi utolsó mesterének" nevezte. Tarr filmjeiben elkötelezetten és mélyrehatóan foglalkozik társadalmi kérdésekkel, az emberek közötti kapcsolatokkal, a való élet és a filozófia kérdéseivel és sok más fontos témával.

A laudáció szerint művészetének egyedisége és mélysége Bergmannal, Antonionival hasonlítható csak össze. "A mai filmvilágban mesteri státusza szilárd, filmjeivel új kognitív és szellemi energiát hozott a világba, és állandó nyomot hagyott az emberi kultúrában és emlékezetben" - olvasható a méltatásban.

(Forrás: mti)