Jump to content

Snowden - kritika

2016. 09. 15. 09:05

Edward Snowden a hazáját akarta szolgálni. Bár egészségi állapota katonai karrierjének hamar véget vet, informatikusként azonban helyet kap a titkosszolgálatnál. Itt aztán megdöbbentő felfedezést tesz: az amerikai kormány a világon bárkit képes megfigyelni, telefonokat hallgat le, e-maileket olvas el, még a laptopunk kameráin keresztül is képes megfigyelni saját otthonunkban.

Ha röviden akarnám jellemezni, milyen is a Snowden csak ennyit írnék. De ez nem fedné a valóságot. A történet része ez csupán, egy kis része az egésznek, melyről a film valójában szól.

Ed Snowden nem csak akarta a hazáját szolgálni, hanem meg is tette.
Ugyan egy lábtörés után alkalmatlanná vált, hogy ezt a seregben tegye, de nem adta fel álmát és úgy hitte jobb hely nem létezhet erre a célra, mint a CIA.
Itt beépített emberként kezdett el dolgozni, de ez nem elégítette ki vágyát, ezért nagy hamar meg is kapta az első igazi feladatát, be kellett szerveznie egy bankárt. Ekkor jött az első pofon a rendszertől, miszerint bárki feláldozható a cél érdekében, legyen akár felnőtt vagy gyerek.

Snowden otthagyta a rendszert és más utakon próbálta meg védeni hazáját, mely a Dell és a Booz Allen cégekhez vezette őt. Itt informatikusként tevékenykedett, de csakhamar kiderült, hogy ezek sem különböznek a CIA-tól vagy az NSA-tól, sőt szorosan össze is kapcsolódnak velük és hiába a Japánban tett szolgálat, melyben alvóprogramokat telepítettek a Felkelő nap országának fontosabb létesítményeibe és megfigyelték gyakorlatilag az egész lakosságot, rá kellett jönnie, hogy ez az egész csupán Amerika hatalmának fenntartásáról szól. Nem megvédeni akarják az országot a lehetséges terrortámadástól, hanem megfigyelni és irányításuk alatt tartani mindent, ami nem amerikai. És ha amerikai, akkor duplán.

De ekkor még nem szólt semmit.
A törés Hawaii-on történt, mikor is szembesült azzal, hogy mire is használják az általa készített adatletöltési programot és, hogy nem csak őt, de barátnőjét is megfigyelik. Ez a két dolog, de főként az utóbbi felnyitotta a férfi szemét és ráébresztette, hogy ezt így mennyire emberellenes. Ezzel nem az országot védik, hanem a kormányt.

Innen pedig már valószínű, mindenki ismeri a történetet. Snowden titkos adatokat hozott el a Hawaii-on lévő bázisról és megszellőztette azokat, a tapasztalataival együtt a sajtóban. Fény derült az NSA lehallgatásaira és, hogy gyakorlatilag az egész világot megfigyelik. Ez pedig olyan hullámot indított el, melynek még ma is érezzük a hatását.

Oliver Stone ugyan remek rendező és Joseph Gordon-Levitt törkéletes Snowden, de sajnos a filmet ez nem menti meg. Közel két és fél órában ezt a történetet nem lehet elmesélni, túl sok benne a megmagyarázni való és túl sok a történés is.

A filmet pont ezért egy kettősség jellemzi, melynek egyik lábán az olyan szavak és kifejezések állnak, melyeket szinte senki nem ért, míg a másikon az agyonmagyarázás, mintha a néző tíz éves lenne. Az egyik ilyen jelenet, mikor is Snowden a később kiszivárogtatott anyagokat másolja le a céges gépről és csak, hogy szemléltessék, mennyi mindent másol át a gép monitorján közel negyven másolási ablak jelenik meg. Aki ült már gép előtt az tudja, hogy ilyen maximum akkor történne meg, ha a fájlokat egyesével másolná, de nem ezt teszi.

Ennek a kettőségnek köszönhetően a film néhol vontatottá válik és a totális unalomtól csak az menti meg, hogy ez egy igaz történeten alapuló alkotás.
Az a rideg valóság, hogy ez tényleg megtörtént és valahol tényleg létezik egy szerver, melyre minden elküldött e-mailünk, fórumban leírt mondatunk, elküldött sms-ünk és webkamerába elsuttogott mondatunk tárolva van.

Olyan dolog ez, melyet az ember képtelen felfogni, egészen addig míg nem látja a saját szemével. És pont ezért kell ezt a filmet megnézni. Hogy lásd, hogy mindenki lássa, hogy ilyen igenis létezik és nem tölthetsz fel csak úgy valamit, és hiheted az, hogy majd csak letörlöd, hiszen az „egész életünket feltöltik, archiválják” és vannak emberek akik ezt bármikor visszanézhetik, visszakereshetnek benne bármit.

A film innen nézve félelmetes. Soha nem gondolnád, hogy ilyen a világ és most rá kell döbbenned, hogy igen. Pont ezért a legérdekesebb, legfájóbb rész és a legszebb operatőri munka, mikor a Joseph „átalakul” az igazi Edward Snowdenné. Mikor megismerjük az embert, aki mindezt tényleg látta és megengedte, hogy mi is lássuk.

Eredeti cím: Snowden
Mozibemutató (USA): 2016. szeptember 16.
Magyar cím és korhatár: Snowden (12E)
Magyar mozibemutató: 2016. szeptember 16.
DVD és Blu-ray megjelenés (HUN):
Műfaj: Életrajz, Dráma, Thriller
Rendező: Oliver Stone
Forgatókönyvíró: Oliver Stone, Kieran Fitzgerald, Anatoly Kucherena (könyv), Luke Harding (könyv)
Szereplők: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Zachary Quinto, Melissa Leo, Rhys Ifans, Tom Wilkinson
Filmstúdió: Endgame Entertainment
Magyar forgalmazó: Cinetel