Jump to content

Musical nyitja a Filmfesztivált

2016. 06. 23. 15:25

A Whiplash író-rendezője, Damien Chazelle La La Land című, Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével forgatott musicalje nyitja meg a 73. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 31-én. A fesztivál versenyprogramjában is szereplő La La Landa hollywoodi musicalek aranykora előtt tiszteleg egy mai történettel.

Ryan Gosling dzsesszzongoristát alakít, aki beleszeret egy feltörekvő színésznőbe, ám amikor kezdenek befutni, a problémák is megszaporodnak körülöttük. J.K. Simmons, aki a Whiplash-ben nyújtott játékáért Oscar-díjat kapott, szintén szerepel a filmben, amelynek sztárjai között ott van még az énekes John Legend is. „A La La Land nem a musical újrafelfedezése, inkább azt mondanám, hogy újraindítja a brandet. A Whiplash révén felfedeztünk egy új filmest, aki a La La Land-del Hollywood nagyszerű rendezői közé nyer bebocsátást” – jelentette ki Alberto Barbera, a velencei mustra művészeti igazgatója.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica) a történelem legrégebbi filmfesztiválja, az elsőt 1932-ben rendezték meg. A fesztivál fődíját, a filmművészet egyik legnagyobb elismerésének számító Arany Oroszlánt a legjobb filmnek ítélik oda, emellett átadják még a legjobb filmrendezőnek járó elismerést, az Ezüst Oroszlánt, a legjobb forgatókönyvírónak az Arany Osella-díjat, a legjobb alakítást nyújtó színésznek és színésznőnek a Volpi Kupát, valamint a Marcello Mastroianni-díjat, a Zsűri Nagy- és Különdíját, illetve a San Marco-díjat, mellyel a „controcorrente”, vagyis az ellenáramlat szekció legjobb filmjét jutalmazzák.

A 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját Lorenzo Vigas filmdrámája, a Desde allá nyerte el. A tavalyi fesztivált az Everest című dráma nyitotta, korábban pedig olyan nyitófilmek vezették be a velencei mustrát, mint a Birdman vagy a Gravitáció. A világ legrégibb filmfesztiváljának nemzetközi zsűrijét idén Sam Mendes, az Amerikai szépség, A kárhozat útja, a Skyfall és a Spectrefilmek rendezője vezeti. A legpatinásabb filmes eseményt idén augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg.