Jump to content

A hazugság feltalálása

2015. 11. 30. 10:00

Képzelj el egy világot, ahol mindig mindenki igazat mond. Kínosan igazat. Nem azért, mert jó emberek: egyszerűen még senki nem találta fel a hazugságot. Adj hozzá egy kreatív főszereplőt – és már is kész a balhé.

2009-ben újabb Biblia-parafrázis készült The invention of lying címmel – ennek jelentése a hazugság feltalálása, ám hála a magyar szinkroncímgyártók erőltetett humorának, nálunk Lódító hódító néven futott be. Már a főcím során beszivárog a film által felvázolt különleges világ: „Próba. Próba a főcím közben. A főcímlista úgysem érdekel senkit.” – ezzel indul a történet, majd a narrátor azonnal leszögezi, hogy a film egy hazugság nélküli világban fog játszódni. A szókimondás folytatódik, s mivel a mesélő is a világ része, a második perc végére pontosan tudjuk, mi fog történni a következő másfél órában. De ne aggódjunk, ettől függetlenül rengeteget lehet nevetni a város lakóinak tisztességességén.

A film során néha az az érzés fogja el a nézőt, hogy nem csak nem hazudnak, de állandó szájmenésük is van a szereplőknek – egészen biztos, hogy fontos a pincérnek bejelentenie, hogy „Rühellek itt dolgozni!”, mielőtt kiszolgálná a vendégeket? Jókat derülhetünk az olyan típusú reklámokon, mint a „Pepsi. Ha nincs kéznél a Coke.”, és azt is megtudhatjuk, hogy attól nem lesz kevésbé vonzó az alfahím, ha bevallja: csupán azért szeretne főhősnőnkkel összeházasodni, hogy genetikailag tökéletes gyerekeket hozhassanak a világra.

Ebben a színigaz környezetben nincs könnyű dolga Marknak, a köpcös, nem túl gazdag, negyvenes férfinak. Az egyetlen lehetősége, ha feltalál valami olyan dolgot, ami miatt szépnek és pénzesnek tartják majd – az utóbbit el is éri. A bökkenő annyi, hogy nem csak a hazugságot találja fel, hanem Istent és a mennyországot is, ahol mindenkinek jár egy saját ház és ingyen jégkrém. Hogyan keveredik ki a követői közül? Hogyan élhet ezentúl normális életet?

gL

(Forrás: kulturmozaik.hu/Fotó: online.film.hu)