Jump to content

1 család. 90 év. 27 költözés.

2015. 10. 26. 12:30

November ötödikén mutatják be Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjét. A hivatalos előzetesen kívül már több egymondatos videórészletet is nyilvánosságra hoztak, és a kritikák alapján érdemes lesz megnézni. De ha nem tudod kivárni a jövő csütörtököt, vagy megbeszélnéd a rendezővel a látottakat, október 27-én menj el az Art+Cinema vetítésére, hiszen ők már most műsorukra tűzték a filmet.

Sokáig tartotta magát az a nézet – mellesleg érthető okokból –, hogy kétféle magyar film van: romantikus vígjáték, és nyomasztó művészfilm. Az utóbbi időben azonban számos új műfaj került be a mozikba – láttunk például kutyazombi-apokalipszises thrillert (Fehér Isten) és puszta-westernt (Délibáb). Az Anyám és más futóbolondok a családból leginkább a Régimódi történet közel tíz évvel ezelőtti adaptációjához hasonlít, műfaja talán ehhez áll a legközelebb. Csak amíg ott Jablonczay Lenke felmenőit a 19. század második felétől követhetjük nyomon, itt a főszereplő, Anya, a teljes huszadik századon vonszolja végig családtagjait. És Anya, akit a film nagy részében Ónodi Eszter alakít, egész idő alatt azért küzd, hogy a család, a történelemtől távolságot tartva, sértetlenül maradjon – már amennyire lehet.

1 család – 90 év – 27 költözés: a film plakátjai ezt emelik ki leginkább, de azok alapján, amiket eddig elmondtak, tudni lehet, hogy nem pusztán egy történelmi-háborús drámáról van szó. Meseszerű elemek keverednek a némafilmes-burleszkes jelenetekkel, és a dokumentarista film – feltűnnek majd korabeli felvételek is – a komikus vonallal. Szerintem mindenképp izgalmasnak hangzik!

gL

(Forrás: kulturmozaik.hu/Fotó: youtube.com)