Jump to content

Ezekben a filmekben imádtuk Budapestet III.

2015. 09. 30. 17:08

Fővárosunk nagyon sok filmben szerepel, hol mint saját maga, hol, mint másik ország másik városa. Mindegy is, hogy mit alakít, mi azért büszkék vagyunk rá, hiszen a miénk.

Bel Ami (2012)
Ugyan Robert Pattinson, az Alkonyat-filmek Edwardja is sokat tudna mesélni a vámpírokról, de a 2010 tavaszán Budapesten forgatott filmjében nem találunk egyet sem. Jól felismerhető viszont a Bel Ami-ban az Andrássy út, hiába igyekeztek az alkotók, hogy teljesen korhű 19. századi helyszínt varázsoljanak belőle.

ÉN, A KÉM (2002)
Eddie Murphyt már jó pár éve elhagyta a szerencséje, újabban csak elvétve találkozhatunk vele a moziban, de 2001-ben még volt akkora sztár, hogy rábízzák egy klasszikus, fura párosra épülő akciófilm főszerepét. Az Én, a kém ráadásul Budapesten forgott, és a fővárost az a szerencse érte, hogy a Suszter, szabó, baka, kém-hez hasonlóan saját magát alakíthatta. Murphy játssza azt a civil bokszolót, aki a fegyverkereskedő Gundars (Malcolm McDowell) által szervezett mérkőzésre érkezik Budapestre, és titokban egy olyan ügynök (Owen Wilson) munkáját segíti, akinek egy szuper repülőgépet kell visszaszereznie.

A viccesre vett kémsztori olyan, mint a Die Hard ötödik része: valószínűleg a magyaroknak tetszett a legjobban, hiszen a teljes egészében itthon forgatott film egyes jeleneteihez rendre Budapest legszebb pontjai biztosítják az egzotikus hátteret. Szerepet kap a budai vár, a Gellért szálló, van egy kis száguldozás a budai rakparton, lövöldözés a budavári siklón, bepillanthatunk a vár alatti alagútba, és a fináléban fontos helyszínné válik a Lánchíd is. Ha pedig valaki nem elégszik meg a mozikba került végeredménnyel, az ide kattintva arról is olvashat, hogy a stáb miképp készült az akkor még szupersztár Eddie Murphy érkezésére.

A kém (2015)
Az egyik legfrissebb film, amelynek elkészítéséhez Budapest is asszisztált, az idén nyáron bemutatott A kém, ami ismét csak titkos ügynökökkel töltötte meg a fővárost. A jól sikerült akcióvígjátékban nagy kedvencünk, Melissa McCarthy alakítja a főszerepet, olyan sztárok oldalán, mint Jason Statham, Jude Law és Rose Byrne.