Jump to content

Ezekben a filmekben imádtuk Budapestet II.

2015. 09. 27. 17:04

Kis hazánk fővárosa igazán híres ha filmekről van szó. Előző cikkünkben már bemutattunk pár olyan filmet, melyet itt forgattak, most pedig folytatjuk a sort a legismertebbekkel.

Az adósság (2010)
Hazánk vonzza a kémeket és a titkos ügynököket, ezt bizonyítja John Madden thrillere is, ahol Budapest olyan helyszínek szerepében bukkan fel, mint Kelet-Berlin, Ukrajna vagy éppen Izrael. A történet két idősíkon játszódik, náci háborús bűnösre vadászó ügynökökkel a középpontban, Helen Mirren, Tom Wilkinson, Jessica Chastain és Sam Worthington főszereplésével, de feltűnik a filmben Csókás Márton, Bordán Irén és Tompos Kátya is.

MÜNCHEN (2005)
A 2000-es évek közepén nem kisebb rendező forgatott nálunk, mint Steven Spielberg, és a mester nem cápákat vagy űrlényeket szabadított a városra, hanem eltökélt Moszad-ügynököket, akik az 1972-es müncheni olimpiai játékok tragédiáját (a Fekete Szeptember nevű terroristaszervezet izraeli sportolókat ejt túszul és gyilkol meg) igyekeznek megtorolni. A fél világot behálózó történetben Budapest több helyszínnek kölcsönözte az arcát: az egyik jelenetben még Párizst imitálja, de rövid ideig Londonnak és Rómának is megteszi, ahogy Ausztria és Svájc „megszemélyesítése” sem okoz gondot sokszínű fővárosunknak.

Miközben pereg a München sztorija, a sasszeműek kiszúrhatják a Batthyány-örökmécsest, a Madách és Szabadság teret, de feltűnik itt az Andrássy út és Csepel egy része is. A megannyi ismerős helyszín közül személyes kedvencem az alig egy percre felbukkanó, félig sötétségbe burkolózó Margitsziget, annak is a Margit híd alatti déli csücske a jól ismert padokkal, amelyeken már fél Budapest szédített lányokat és fiúkat, vagy szaladt el mellettük a futókört koptatva.

Kémjátszma (2001)
Ridley Scott előtt 2012-ben elhunyt öccse, Tony Scott is megfordult Budapesten, hogy itt forgassa le a Kémjátszma történetének Kelet-Berlinben játszódó pillanatait. Brad Pitt és Robert Redford a budai rakparton és egy Astoria környéki tetőn tartanak megbeszélést, utóbbi diskurzust követően pedig kapunk egy kis ízelítőt a Lánchídból és a Szent István-bazilikából is. Bónusz: a filmben még Osvárt Andrea is felbukkan!

UNDERWORLD (2003)
Szemben az eddig felsorolt filmekkel, a vámpírok és vérfarkasok csetepatéját bemutató Underworld-öt teljes egészében Magyarországon forgatták, méghozzá 2002-ben, 72 napon át, és az amerikai filmesek a teljes büdzsé (24 millió dollár) nagyjából felét (11 millió dollárt) költötték el Budapesten. Az Underworld-nek már a nyitójelenete is egy ikonikus budapesti helyszínen játszódik, hiszen a főszerepet alakító Kate Beckinsale a Ferenciek terén található Klotild-palota tetejéről vetődik a vérfarkasok nyomába, és a film még hű is a helyi viszonyokhoz, hiszen innen egyenesen a metróba vezetnek az események.

Az első percekben látható földalatti helyszín azonban nem a Ferenciek terén található, sőt a csempézett falak még csak nem is emlékeztetnek egyik metrómegállónkra sem, egyedül a szerelvény az, ami rögtön bárki számára felismerhető. Persze a kérdéses helyszín ettől még Budapesten található, és a legvalószínűbb, hogy a jelenetet a 2-es metró Stadionok megállójában rögzítették, csak a terepet előtte jócskán megdolgozták a díszletesek, ezért nem esik le azonnal, hol is forogtak a kamerák. A filmben a metró és a Ferenciek tere mellett jól felismerhető még a Várhegy gyomrában található Sziklakórház is, ami tényleg ideális választás, ha vámpírok és vérfarkasok történetünk főszereplői.