Jump to content

Ezekben a filmekben imádtuk Budapestet I.

2015. 09. 25. 16:52

A héten került a mozikba Ridley Scott legújabb rendezése, a Matt Damon főszereplésével készült Mentőexpedíció, ami ugyan jórészt a Marson játszódik, de fontos szerep jut benne Budapestnek is, hiszen a földi jeleneteket a fővárosunkban forgatták. Amíg az Origo Filmklub azt vette sorra, hogy a kiváló sci-fi egyes részeit a város melyik pontján rögzítették, addig mi összeszedtünk öt olyan nagyszabású filmet, amelyeket már csak azért is élvezni lehet, mert visszaköszön bennük Budapest egy-egy része.

DIE HARD - DRÁGÁBB, MINT AZ ÉLETED (2013)
A Bruce Willis nevével fémjelzett Die Hard-széria a 80-as és 90-es években volt a csúcson, és akkor még csak álmodozhattunk arról, hogy egy ilyen nagyszabású filmet nálunk forgassanak, arra pedig gondolni sem mertünk, hogy John McClane egyszer még Kamarás Ivánt is kiüti. A 20%-os adókedvezménynek hála viszont Magyarország a nyugati filmek kedvelt forgatási helyszínévé vált, így történhetett meg, hogy 2012-ben a Die Hard - Drágább, mint az életed című ötödik részt javarészt nálunk rögzítették, április közepétől egészen augusztus végéig borzolva a fővárosiak idegeit a különböző útlezárásokkal.
hirdetés.

Budapest persze nem magát „alakítja”, Magyarország fővárosa túl kis falat lenne egy John McClane-kaliberű figurának, így a nagyjából negyven helyszín, köztük a Hősök tere, a Szépművészeti Múzeum, a Madách tér, a 7. és a 8. kerület utcái, a Nyugati pályaudvar környéke és a pesti rakpart Moszkvát személyesíti meg.

A sztori szerint a balhés zsaru a fia nyomában érkezik az orosz fővárosba, ahol jó szokásához híven most is olyan ügybe keveredik, amihez az égvilágon semmi köze, de végül ismét ő lesz az, aki helyre teszi az aktuális gonoszokat. Ugyan a Drágább, mint az életed egyértelműen a Die Hard-sorozat leggyengébb része, de a film első fele így is jó móka, hiszen percenként tippelhetünk, hogy hőseink épp Budapest melyik részét taszítják teljes káoszba.

Mission: Impossible - Fantom Protokoll (2011)
A negyedik Mission: Impossible-filmben ugyan csak pár másodpercre tűnik fel a Keleti pályaudvar madártávlatból, de ez még úgy is szívet melengető érzés, ha tudjuk: a képeken látható hatalmas óratorony digitális utómunka eredménye, a belső felvételeket pedig Prágában rögzítették.

SUSZTER, SZABÓ, BAKA, KÉM (2011)
A John le Carré Árulás című kémregénye alapján készült 2011-es adaptáció nemcsak azzal járt a magyarok kedvében, hogy a film nyitányát nálunk forgatták, de a Suszter, szabó, baka, kém azon kivételes alkotások közé tartozik, ahol Budapest tényleg Budapestet alakítja. A hidegháború legcudarabb éveiben járunk, egy angol kém érkezik hazánkba, azzal az információval, hogy egy magyar tábornok át akar állni a másik oldalra. A küldetésről még a brit titkosszolgálat sem tud, de Mucsi Zoltán pörköltes kérdése után a titkos akció végül tragédiával zárul…

Tomas Alfredson filmjében Budapestnek ugyan csak aprócska szerep jut, viszont láthatjuk a szürkébe borult Parlamentet a Halászbástyáról, kapunk egy kis ízelítőt a korabeli utcaképből és a Ferenciek teréből, majd valamivel hosszabban elidőzünk a Párizsi udvarban, ahol az uborkás szendvicset majszoló Mucsi mellett még Kálloy Molnár Péternek, Csuja Imrének és Kassai Ilonának is jut egy-egy aprócska szerep. A jelenet végén az ügynök a földön végzi, nekünk viszont érdemes folytatni a történetet, lévén az utóbbi évek egyik legjobb kémfilmje vár ránk, olyan nagyszerű színészekkel, mint Gary Oldman, Colin Firth, Benedict Cumberbatch és Tom Hardy.

(MA)