Jump to content

Hazai elismerés az Oscarra jelölt Leviatán alkotójának

2015. 01. 25. 13:41

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatan című orosz film alkotója kapta a legjobb rendezőnek járó Arany Sas nevű orosz filmes elismerést.

A legjobb filmjének járó díjat Nyikita Mihalkov színész-rendező Napszúrás című filmje nyerte el. A történet Pjotr Vrangel cári tábornok, a „Fekete Báró” seregének a Krím félszigeten történt megsemmisítésébe, az 1917 és 1921 között itt elkövetett vérengzésekbe enged betekintést.

A Napszúrásban valós történelmi szereplők alakja is felbukkan, közöttük Kun Béla, a magyar emigráns bolsevik vezetőé is. Kun 1920-tól 1921-ig a krími forradalmi bizottság elnöke volt.

A legjobb rendezőnek járó elismerést elnyerő Andrej Zvjagincev filmjének Oscar-díjra jelölése korábban nagy vihart kavart Oroszországban. Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter szerint például a film rontja az országról külföldön alkotott képet.

A Golden Globe-díjjal és a londoni filmkritikusok díjával is jutalmazott Leviatán egy férfi története, aki a távoli Északon, a Barents-tenger partján fekvő városkában szembeszáll a korrupt polgármesterrel, miután megtudja, hogy le akarják rombolni a házát.

Zvjagincev korábban nehezményezte, hogy még Golden Globe-díjához sem gratuláltak hivatalos helyről, pedig utoljára még a szovjet időkben, 1969-ben nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Arany Glóbusz-díját: Szergej Bondarcsuk Háború és béke című alkotása.

A Leviatánt Oroszországban február 5-én kezdik vetíteni.

További érdekességeket talál Facebook oldalunkon.

(fotó: variety.com, forrás: MTI)