Jump to content

Film készült a kínai szmogról

2015. 01. 25. 11:08

„A megvilágosodást és nem a félelemkeltést” kívánja szolgálni új filmjével Csia Csang-ko, az a kínai filmrendező, akit a szmog ihletett meg.

A dokumentumfilm címe Szmogutazások (Smog Journeys), főszereplői egy Hopej tartományi bányászcsalád és egy középosztálybeli házaspár a gyermekével a szomszédos Pekingből. Érdekesség, hogy a filmben, melynek megrendelője a Greenpeace kelet-ázsiai szervezete volt, nincsenek párbeszédek.

A rendező véleménye szerint „a szmog olyan problémává vált, amellyel az országban mindenkinek szembe kell néznie, amit meg kell értenie, és amit a következő években meg kell oldania”. Hozzátette, hogy édesapja tüdőrákban halt meg és azt is elárulta, hogy az 1990-es években még nem is létezett a szmog szó kínai megfelelője.

Csia Csang-ko szándékosan az érzelmekre ható filmet akart készíteni, hogy a nézőkben tudatosítsa a helyzet súlyosságát, védekezésre sarkallja őket. A helyszínválasztás sem volt mellékes, Peking gyakran szenved a fojtóan sűrű szmogtól, Hopej tartományban pedig tavaly az ország tíz legszennyezettebb levegőjű városából kilenc volt megtalálható.

A Greenpeace illetékesei elmondták: a filmet a szervezet internetes oldalain teszik hozzáférhetővé és bíznak abban, hogy a közösségi médiában kellő figyelmet kap. A természet- és környezetvédelmi szervezet arra is emlékeztetett, hogy Kína 190 városából 90-ben a helyi normákat is meghaladó mértékű koncentrációban tartalmazza a finom porszemcséket a levegő.

További érdekességekért kérjük, keresse fel Facebook oldalunkat!

(fotó: telegraph.co.uk, forrás: MTI)