Jump to content

Willy Wonka is az amerikai filmörökség része

2014. 12. 20. 14:03

Az 1971-es Willy Wonka és a csokigyár, a nagy Lebowski és további 23 produkció került be az amerikai nemzeti filmörökségbe.

A BBC News tájékoztatása szerint az amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregisztere (US National Film Registry) idén is 25 produkcióval gyarapodott. A listán olyan klasszikusok szerepelnek, mint a Ryan közlegény megmentése, a Roman Polanski-féle Rosemary gyermeke és a Kis nagy ember, főszerepben Dustin Hoffmannal.

Immár 650 film található meg a kollekcióban. Az archívum 1989-ben jött létre, hogy „az amerikai filmtörténelem legemlékezetesebb alkotásai biztosan megmaradjanak az utókornak”. A gyűjteménybe kizárólag tíz évesnél régebbi alkotások kerülhetnek be. Évente a közönség által kiválasztott több száz filmből kerül be 25.

A mostani produkciók között ott van még a Betty Grable főszereplésével készült Down Argentine Way című 1940-es musical, az 1953-as Panoptikum – A viaszbabák háza című horror és John Wayne 1959-es westernje, a Rio Bravo is. A nyilvántartásba került továbbá hét tekercsnyi, cím nélküli 1913-as felvétel, amelyeken Bert Williams afroamerikai varietésztár látható.

(fotó: dogomovies.com, forrás: MTI)